Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga bevis talar för ljusterapi

Annons

Det finns inga vetenskapliga bevis för att ljusterapi hjälper mot vinterdepression. Trots detta satsar nästan alla Sveriges landsting pengar på behandlingsmetoden.

En ny vetenskaplig genomgång från Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) säger att det fortfarande, trots mycken forskning på området, saknas vetenskapligt stöd för att ljusterapi skulle bita på ihållande håglöshet under den mörka årstiden.

Trots detta är ljusterapi en behandling som psykiatriska kliniker i de allra flesta landsting erbjuder, kanske för att många patienter trots allt upplever att de blir hjälpta och för att metoden åtminstone har den stora fördelen att den nästan helt saknar biverkningar.

Med tanke på den stora rutinmässiga omfattningen av ljusterapi "bör resurser snarast ställas till förfogande" för en tillräckligt stor vetenskaplig studie som en gång för alla kan ge svar på vilken effekt som behandlingen kan ge, skriver SBU.

Dessutom bör någon forskare ta på sig att kolla om psykologisk behandling kan ha effekt vid årstidsbunden depression. Ett litet pilotförsök med så kallad kognitiv beteendeterapi har visat en positiv och relativt långvarig effekt, men fler och större studier behövs.

Frågan om ljusterapi kan fungera som tillägg vid behandling med antidepressiva läkemedel återstår också att besvara.

Många svenskar drabbas varje år av höst- eller vinterdepression med nedstämdhet och ihållande trötthet, men orsakerna till fenomenet är oklara. Begreppet årstidsbunden depression (SAD) myntades på 1980-talet av Norman Rosenthal, som förklarade tillståndet med att brist på dagsljus kan ge hormonrubbningar och en störd biologisk klocka hos känsliga individer.

Lustigt nog är vinterdepression mycket ovanligt på Island _ ett av jordens mörkaste länder under vinterhalvåret.

TT

Mer läsning

Annons