Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga avgifter på nytt sparkonto

De som väljer den nya sparformen ISK efter nyår kan se fram emot noll i avgift och relativt sett låg skatt.
Den ansvarige ministern, Peter Norman (M) är nöjd.

Annons

Företrädare för de fyra storbankerna och andra viktiga aktörer har nu, vid ett möte på finansdepartementet, lovat regeringen att inte ta ut några avgifter på den nya sparformen, investeringssparkonto, som införs vid årsskiftet.

– Det gladde mig mycket att bankerna gav det beskedet, säger Norman som tror att ISK kan bli en populär sparform med tiden.

ISK har sedan det presenterades varit utsatt för kritik, bland annat för att vara krångligt och mest syftande till att säkra skatteintäkter för staten. Kritiken har gjort att regeringen ändrat lite i reglerna och även sänkt skatten.

– Det blir en effektiv beskattning på 19 procent och det är ju betydligt lägre än på konventionellt sparande, säger Norman och förklarar att det bygger på beräkningar departementet gjort utifrån ett antal tänkta innehav på ett konto.

ISK är att likna vid ett paraplykonto där sparare kan samla aktieinnehav, fonder och reda pengar. Det blir ingen skatt vid försäljning av en fond, till exempel. I stället tas en schablonskatt ut på kontots genomsnittliga värde, mätt vid fyra tillfällen per år.

Mer läsning

Annons