Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga anmärkningar på kommunens egen julmat

Annons

Det visade sig att det fanns inget att anmärka på vare sig julskinka eller gäddpaté.

Det var Björkhagen i Svärdsjö, Hosjögården i Falun, Örjesbogården i Grycksbo och restaurangskolan på Haraldsbogymnasiet vars julbord miljökontoret kontrollerade under decembermånad. Testerna gjordes på olika kallskurna maträtter: julskinka, mimosasallad, ägghalvor med majonäs, bakad leverpastej, medvurst, gäddpaté och ris á la Malta.

- Det är ju en sådan klassiker som brukar vara dålig, säger Kristina Bergman, livsmedelsinspektör på miljökontoret.

Ris á la Malta är känsligt bland annat för att den tillagas av risgrynsgröt och grädde och om grädden blandas i gröten innan den hunnit kallna ordentligt frodas bakterierna. Dessutom är det ju en efterrätt vilket gör att den kan få stå framme alldeles för länge på julbordet innan den äts.

Tänker man på något speciellt när man gör en sådan här livsmedelstest?

- Det är ju slumpvis utvalt men visst finns det baktankar. Till exempel feta sallader, ägghalvor som handskalas, sådan maträtter som det är lite arbetet med och som kan påverkas av att de får stå framme länge eller av bristande handhygien, säger Kristina Bergman.

Av de 15 prover som miljökontoret tog visade det sig att alla bedömdes som tjänliga, det vill säga det fanns absolut inget att anmärka på. Miljökontoret valde i år att satsa på att kontrollera kommunens egna restauranger, dels för att det är viktigt att maten till äldre och sjuka verkligen är bra men också för att man sällan kontrollerar dessa.

- Det är ju kul att få bekräftat på att det faktiskt är så bra som vi tror, säger Kristina Bergman.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons