Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Information bot mot smärta

Annons

Att få se en kort film med fakta, råd och tips ger snabbare återhämtning för patienter med nacksmärta efter olyckor. För psykologen Marcelo Rivano-Fischer bekräftar det att information är en viktig del i behandlingen av kronisk smärta.

Men han betonar att det också är viktigt hur informationen serveras. Om en stressad sjuksköterska sticker ett informationsblad i handen på patienten betyder det mindre än om en specialist slår sig ned för fem minuters samtal.

För enligt Rivano-Fischer handlar det väldigt mycket om att bli tagen på allvar och få sin smärtupplevelse respekterad. Sjukvården är van vid att ha objektiva mått på olika sjukdomstillstånd, medan smärtan till sin natur i stället är subjektiv. Den enskilda patientens upplevelse av att det gör ont påverkas av faktorer som nedstämdhet, oro och känslor av maktlöshet.

På Rehabcentrum Lund-Orup i Skåne har Rivano-Fischer i drygt tio år tillämpat de här insikterna tillsammans med bland andra läkare, sköterskor och sjukgymnaster i team, formade för att hjälpa patienter att hantera sin kroniska smärta. Teamen ska under cirka fem veckor hjälpa varje patient till en individuellt utformad rehabilitering.

Kortsiktigt handlar det om kostsamma insatser, men på sikt är verksamheten mycket lönsam för samhället, menar Marcelo Rivano-Fischer.

Behandlingen omfattar årligen cirka 150 patienter med en snittålder strax över 40 år.

TT

Mer läsning

Annons