Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Inför promillegräns"

Annons

Det kravet ställer Sveriges Blåbandsungdom (SBU) i ett uttalande som behandlades när förbundet höll riksmöte i Grangärde under midsommarhelgen. Ett 150-tal medlemmar deltog och den centrala punkten var Saxenborg dit den stora gruppen anlände redan på torsdagseftermiddagen.

Uttalandet, vars budskap kan betraktas som en mycket radikal tankeställare, uppges bli formellt antaget i dag måndag.

- 10-årige Bobbys tragiska öde och styvpappans mord på en tolvåring i Västerhaninge. Kloka och eftertänksamma personer förstår att det vi ser av övergrepp, våld och mord bara är toppen på ett isberg.

-Ofta har brotten en upprinnelse i ett alkoholbruk som övergår i missbruk. I genomsnitt har ett barn i varje klass någon förälder som har problem med alkohol, framhåller Blåbandsungdomarna.

- Dessa barn lever i en otrygg värld där mamma, pappa eller kanske ingen av de vuxna riktigt går att lita på. Socialtjänst och skola kan inte förvänta sig att barn som far illa i hemmet självmant anmäler sina föräldrar till myndigheterna.

Som en av flera åtgärder föreslår nu Blåbandsrörelsen att makthavarna beslutar en promillegräns som ska gälla för alla som har tillsynsansvar över minderåriga.

- Det måste bli ett slut på allt lidande som alkoholen ställer till med. Barns trygghet är vuxnas ansvar!

Under dagarna på Saxenborg kunde ungdomarna ta del av ett mycket generöst aktivitetsprogram med det mesta från trevlig nykter samvaro och dito discodans till schablonmålning, tävlingar och boulespel. Liastan kunde göras längre än så.

Själva årsmötet ägde rum på söndagsförmiddagen. Valberedningens förslag till styrelse för det nya verksamhetsåret såg ut enligt följande.

Ordförande, Fredrik Olofsson, Umeå, sekreterare Maria Ruefalk, Vretstorp, kassör Susanne Henriksson, Linköping samt ledamöterna Johan Jansson, Jönköping, Christer Johansson, Örebro, Niclas Lidström, Skövde, Elin Sjögren, Göteborg, Jonas Adolfsson, Linköping och Anders Henriksson, Helsingborg.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons