Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Inför blåskontroll på krogen"

Annons

Vi kan kalla honom Robban. Han har under se senaste åren jobbat i krogbranschen. Och tidigare varit verksam i en annan kommun. Han vill inte framträda med namn, då han tror att det skulle kunna innebära problem för arbetsgivaren.

Robban menar att det är stor skillnad på hur tillsynsmyndig-heterna agerar i Borlänge och på andra ställen.

Att lagen tillämpas på olika sätt i olika kommuner. Något som enligt honom skapar orättvisor och dessutom kan snedvrida konkurrensen. Han säger att han själv inte äger någon krog, men jobbar i branschen och har en inblick i hur det fungerar.

Robban är särskilt kritisk när det kommer till frågan om "överservering". Det vill säga om en gäst fått för mycket att dricka eller inte.

-Efter flera år så känner jag gästerna och vet om någon är nykter eller inte. En person kan vara glad, dansa och klappa händerna fast han eller hon inte har druckit något.

Robban menar att en kontrollant från kommunen eller polisen kan tro att gästen är berusad, fast så inte är fallet. Olika personer ser på olika sätt, på samma person. Han hävdar också att krogar bedöms olika.

- Och är det problem med berusade ute på gatorna så skyller man på krogarna. Fast folk har varit hemma och druckit hur mycket som helst och inte varit in någonstans.

-Vi säljer flaskor med öl. Systembolaget säljer backar.

Han frågar sig om lösningen är blåskontroll vid insläppet på krogen:

- Det kanske vore det bästa för alla? Fortsätter det som nu kommer fler krogar i Borlänge att få stänga.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons