Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inför båtsäsongen: Risker med att sjösätta båten – så undviker du fällorna

Det är den tid på året när båtägare snart ska sjösätta sina båtar.
Vilket inte alltid går helt planenligt.

Annons
Mycket att tänka på när båten ska sjösättas.Foto Hasse Holmberg / SCANPIX

Ibland kan sjösättningen gå snett och förstöra en hel sommar ute på vattnet.

Arvid Bohm, båtexpert på If, har listat de vanliga skador i samband med sjösättning och, framför allt, hur du undviker dem.

Båt som trillar av eller skadas på trailer:

- Använd dig av en fyrhjulsdriven bil när du sjösätter med hjälp av trailer. En framhjulsdriven bil kan få problem, särskilt om trycket på dragkulan blir för högt. Då kan framhjulen lyfta och tappa fästet, och i kombination med en brant och hal ramp kan resultatet bli att hela ekipaget sjösätts istället för bara båten, varnar Arvid Böhm, i ett pressmeddelande.

Tapp av båt från kran eller lyftanordning:

- Ett bra råd är att alltid binda ihop förlig och akterlig slinga med en horisonell lina, så att båten är säkrad och inte kan glida ur. Det kan låta dråpligt, men det är långt ifrån roliga skador som uppstår när båten okontrollerat störtar i marken eller vattnet. Och kom ihåg – ingen får vara i eller under båten när den lyfts.

Foto: Jan Collsiöö

Slitskador på riggen:

- Lyft masten med slinget direkt under övre spridarna så att den inte kan glida, det är den bästa försäkringen mot rigg, däcks och kroppsskador, säger Arvid Böhm.

Bottenkänning för motorn eller roder:

– I stressen kring sjösättningen är det lätt att glömma att fälla upp motorn eller drevet, då är risken stor att du får bottenkänning och premiärturen blir framskjuten. Roder är lite klurigare eftersom det inte alltid går att fälla upp eller montera av dem, är du osäker på vinklar och vattenstånd är det bättre att sjösätta med kran innan du har hunnit reka området. Oftast helt onödiga – men väldigt vanliga skador, konstaterar If:s båtexpert.

Båt som tar in vatten och sjunker:

– En riktig klassisk miss är att glömma att skruva i bottenpluggen, dyvikan, i länshålet. I värsta fall tar båten in så mycket vatten att den sjunker.

Stölder:

– Sjösättningstider är som ett smörgårdsbord för tjuvarna, när elektronik, motorer/drev och annat stöldbegärligt sätts på plats. Montera motor och drev så sent som möjligt. De är mycket enklare att stjäla när båten står på land. ha båten i en bevakad hamn om det är möjligt och märk upp elektronik och motorer med en DNA-märkning, säger Arvid Böhm.

Om allt går bra med sjösättningen är det bara att njuta av båtlivet – och sommaren.

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Mer läsning

Annons