Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Influensan på väg mot topp

Annons

Säsongens influensaepidemi når sin topp den här veckan eller nästa. Enligt Smittskyddsinstitutet kan drygt 150 000 ha flunsan just nu.

Ännu fler har drabbats av rejäl förkylning som de tror är influensa.

Att beräkna hur många som har influensan mitt under en pågående epidemi är ingen exakt vetenskap. På Smittskyddsinstititutet bedömer man att den senaste upplagan av sjukdomen i likhet med de senaste åren är tämligen beskedlig. 2003-2004 var det värsta året under 2000-talet och då var uppskattningsvis dubbelt så många sjuka som nu.

Mellan tummen och pekfingret räknar Smittskyddsinstitutet med att omkring fyra procent av svenskarna har haft eller kommer att få influensan den här säsongen.

Årets influensa, som är av typen A, verkar ha slagit särskilt hårt mot Stockholmsområdet. Det märks bland annat på alla avfolkade arbetsplatser och på att flera teatrar har fått ställa in föreställningar den senaste tiden. På Karolinskas och Huddinges akutmottagningar har det dock inte kommit in särskilt många influensafall den senaste veckan, vilket man är särskilt tacksamma för. Den som misstänker att han eller hon har drabbats av smittsamma sjukdomar som influensa eller kräksjukan ska inte ta sig till sjukhus utan kontakta sin närakut.

Vid den här tiden på året stämplas de flesta rejäla förkylningar som influensa, åtminstone av de drabbade och ibland också felaktigt av läkarna.

TT

Mer läsning

Annons