Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Industrispion" lämnar företaget

Annons

En anställd metallarbetare vid ABB High Voltage Cable tvingas lämna ABB, misstänkt för industrispionage och att inte ha följt ABB:s affärsetik.

-Förhandlingarna är nu klara och vi har nått en överenskommelse med mannen i fråga. Han lämnar företaget första april, säger ABB:s informationschef Christine Gunnarsson.

-Vi har våra etiska regler, Business Ethics (ABB:s Affärsetik), som bland annat reglerrar de här frågorna, hur man ska uppträda gentemot konkurrenter. Principerna gäller för alla ABB-enheter och för alla medarbetare inom hela koncernen. Efterlevnaden måste följas upp noggrant och det åligger cheferna att se till att alla medarbetare känner till dem och även följer dem, säger Gunnarsson.

Den 3 februari fick en anställd ett samtal från sin chef på ABB High Voltage Cables i Karlskrona och kallades till möte.

På mötet fick han besked att företaget ville avskeda honom.

Skälet, han spridit känslig teknisk information via sin amatörradio. Några dagar tidigare hade ABB-ledningen i Ludvika fått ett anonymt paket som innehöll en bandinspelning och ett brev. På inspelningen hördes mannen prata med en norsk man om en kabel som tillverkades på ABB i Karlskrona.

Mannen är en hängiven radioamatör och inspelningen är från sådana samtal. Samtalet ägde rum den 28 oktoer i fjol skriver Blekinge Läns Tidning som stort slagit upp händelsen med rubriken " Misstänkt spion på ABB avslöjad".

ABB är benhårda, mannen har pratat om sådana tekniska ting som inte är allmänt kända och då följer man affärsetiken även om metallfacket försökt mildra domen och sagt att ABB tagit i för hårt.

I Norge har ABB en konkurrent som heter Nexans som också tillverkar kraftkablar.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons