Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Indraget körkort för fylla till fots

Annons

Man behöver inte ha kört bil berusad, fylleri till fots räcker för att bli av med körkortet. Länsrätten i Halland har just avgjort ett fall som gäller en 66-årig man.

Alkoholberoende finns med i Vägverkets lista över hinder för körkortsinnehav. Därför kunde länsrätten i Halland instämma i länsstyrelsens beslut att dra in körkortet för 66-åringen i Halmstad, som ertappats av polisen med fyra fyllor utomhus de senaste tre åren. Han har inte åkt fast för rattfylleri, men anses ändå "opålitlig i nykterhetshänseende", rapporterar Hallands Nyheter.

Beslutet är helt enligt reglerna, bedömer överläkare Bo Bjerre. När en person omhändertagits för fylleri ett par gånger är länsstyrelsen skyldig att agera. Det är okänt hur många körkort som årligen dras in av det här skälet, men Bjerre anser att det borde vara fler.

Av dem som tas för rattfylleri är omkring 80 procent beroende av alkohol. Det finns flera skäl till att den som har ett beroende blir olämplig som bilförare. Ett långvarigt rejält alkoholmissbruk dödar hjärnceller och försämrar därmed reaktionstiderna och förmågan att rätt uppfatta omvärlden. Dessutom avtrubbas omdöme och impulskontroll, så att personen förr eller senare sätter sig att köra onykter.

Indragningen av körkortet är i regel tidsbegränsat. Gäller indragningen mer än tolv månader fordras nytt körkortsprov. I övrigt måste den som vill ha tillbaka kortet kunna bevisa ett långvarigt nyktert levnadssätt. Det sker vanligen genom regelbundna kontroller med provtagning hos läkare under flera månader.

TT

Mer läsning

Annons