Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Indiskt ja till lågskattezoner

Annons

Indiens regering har återigen gett klartecken för industrizoner som syftar till att locka utländska företagsinvesteringar genom skattelättnader.

Efter våldsamma protester bland bondebefolkningen i Västbengalen beslöt regeringen i januari att "frysa" planerade projekt. De bengaliska bönderna anklagade regeringen för att tvinga bönder att flytta utan kompensation i samband med att sådana lågskattezoner inrättas.

Minst 14 människor fick sätta livet till i samband med demonstrationer i byn Nandigaram cirka tolv mil från Calcutta, och dödsoffer har krävts även på andra ställen.

På torsdagen gav den federala regeringen sitt ja till 83 nya zoner _ men den sade samtidigt nej till statliga exproprieringar för etableringarna. Industrizonernas yta begränsas och investerare förväntas nu köpa mark direkt av de berörda markägarna i respektive område.

De finns sedan tidigare 63 lågskattezoner i Indien. Målet är omkring 200; de flesta byggs på jordbruksmark, vilket är en av flera anledningar till att politiken kritiserats.

TT

Mer läsning

Annons