Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Indianer ofta utsatta för övergrepp

Annons

Indianer och infödda kvinnor i Alaska utsätts nästan tre gånger oftare för våldtäkt och sexuellt våld än amerikanska medborgare i allmänhet. Det framgår av en rapport från Amnesty.

Enligt människorättsorganisationen är orsaken ett komplext virrvarr av stam-, statlig och federal rättskipning som tillåter män att våldta kvinnor ostraffat, vilket skapar en ond cirkel som uppmuntrar våldtäktsmannen och leder till fler överfall.

Studien som bygger på statistik från justitiedepartementet visar att amerikanska indianer och kvinnor i den infödda befolkningen i Alaska riskerar att bli våldtagna och utsättas sexuellt våld 2,5 gång oftare än amerikanska kvinnor i allmänhet.

Enligt statistiken blir var tredje infödd kvinna våldtagen någon gång under sin livstid. Siffran kan vara avsevärt högre på grund av oviljan att anmäla sexbrott.

Enligt Amnestyrapporten Maze of Injustice kör många utredningar av våldtäkter fast när polisen försöker bestämma vilken myndighet som ska sköta utredningen.

Amnesty anklagar den amerikanska regeringen för att undergräva rättskipningen i områdena genom konsekvent underfinansiering. Som exempel pekar Amnesty på att Sioux-reservatet Standing Rock, som består av 2,3 miljoner tunnland i North och South Dakota, bara har en polis i tjänst för att täcka hela regionen.

TT

Mer läsning

Annons