Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Indianberget hotat

Annons

- Något så fruktansvärt dum! Att lägga ned denna underbara förskola kan bara inte vara sant, suckar Ann-Christine Resare, som har ett par tvillingflickor på 3,5 år dagiset.

- Jag har dessutom ytterligare en flicka på 1,5 år som ska börja på Indianberget om en månad, tillägger hon.

Det nya alternativ som förskolan nu erbjuds blir undervåningen i 1915 års skola.

- Jag vill inte ens tänka detta alternativ. Det är befängt att våra små barn ska växa upp i asfaltsmiljö. Barnen ska ha grönområden med naturen inpå sig. Det har vi på Indianberget, understryker Ann-Christine Resare.

Orsaken till att Bång nu vill minska verksamheten är uteslutande baserat på ekonomi och naturligtvis också minskande barnantal.

- Visst är det så och jag kan förstå att det finns föräldrar känner förtivlan över planerna. Nu har vi endast ekonomiska realiteter att leva efter baserat på den budget som rektorsområdet är tilldelat.

Redan under förra hösten lades en avdelning i malpåse vid Indianberget. Detta för att man ansåg att de 17 barn som fanns skulle klaras på en avdelning. Nu ska även den bort.

-Minskningen kommer att fortsätta och i höst har vi endast tolv barn vid förskolan. För fem-sex år sedan var antalet runt 40, berätttar Lars-Erik Bång.

På frågan om det finns någon chans för Indianberget att överleva svarar Bång:

- Det blir svårt att behålla verksamheten. Jag kan inte hitta ett enda hållbart alternativ. Inte ens om det skulle tillkomma fem-sex nya förskolebarn.

Ann-Christine Resare hävdar att förskolan är byggd för 15 barn.

- Om vi i dagsläget är tolv så kan det kanske tillkomma ytterligare några i höst. Indianberget är en underbar anläggning som alla i Fredriksberg måste slåss för, betonar hon.

Bång anser att förskolans verksamhet kan flytta till befintliga lokaler i 1915 års skola utan några svårigheter. Han utlovar en utökning av staketet runt skolan på 100 meter att en färäldrabyggd lekstuga samt diverse lekredskap flyttas från Indianberget.

Bång är även beredd att bryta upp asfalt till förmån för blomland och en mindre odlingslott.

När det gäller de 3,65 tjänster som ska bort säger han:

- Vi har ännu inte namngivet dessa eller sagt vilken personaltillhöriget. Detta kommer att ske under april-maj efter sedvanliga MBL-förhandlingar.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons