Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inbrott nummer tio

Annons

Gösta Ljungberg har tidigare utsatts för nio inbrott i sin sommarstuga i Hedemora. I tisdags var det dags igen, men den här gången i lägenheten på Bergslagsgatan. När Gösta kom hem på eftermiddagen efter en tur till stugan stod ytterdörren på vid gavel.

-Den var sönderbruten med en kofot eller något och inne i lägenheten hade de rotat igenom allt, dragit ut lådor och stökat till. De har stulit alla julklappar vi hade köpt till barnbarnen, en guldklocka och en bilstereo som jag skulle till att montera in i bilen. Troligtvis handlar det om grejer för uppåt 10 000 kronor.

Gösta Ljungberg blev känd i både lokal- och riksmedierna när han för ett par år sedan gick ut och berättade historien om den förbisedda videokassetten.

Han hade haft åtta inbrott i sin sommarstuga och slutligen tröttnat på att städa upp efter tjuvar som aldrig kunde identifieras. Han monterade upp en videokamera i stugan och lyckades ganska snart fånga tjuvarna på ett videoband som överlämnades till polisen.

Trots att en 28-årig Borlängebo kunde identifieras gjorde aldrig Dalapolisen något åt saken. Först två år efter inbrottet dömdes 28-åringen av en tingsrätt i södra Sverige, i första hand på grund av annan brottslighet, och Gösta Ljungberg tappade allt förtroende för rättsväsendet.

Efter inbrottet i tisdags var polisen på plats inom några timmar och tog upp en anmälan men Gösta har inga förhoppningar att de ska lösa några brott den här gången heller.

-Jag är jätteglad att de kom men jag har ingen förhoppning om att det ska kunna redas ut. De hittade inga direkta spår efter tjuvarna. Men det är inte i första hand poliserna jag misstror. Jag förstår att de har mycket att göra och inte hinner med. Det är det nedbantade rättssystemet som är problemet, säger han.

Ännu en lägenhetsinnehavare i Hedemora hade påhälsningar av tjuvar i tisdags. Det var på Johan III:s väg som lägenhetsdörren brutits upp på samma sätt som hos Gösta. Smycken, julklappar och mobiltelefoner rapporteras försvunna.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons