Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Imagon AB varslar 13

Annons

I 49 år har Metro Ljusreklam funnits i Leksand. Sedan 2003 har företaget finska ägare och i februari förra året bytte man namn till Imagon AB.

Då var framtidstron stor. Det talades om en treårs-plan med 30-procentig tillväxtökning i Sverige och även om möjligheter till nyanställningar vid produktionen i Leksand.

Förra veckan blev det precis tvärt om - alla 13 produktionsanställda vid Leksandsdelen av företaget varslades om uppsägning.

Hur kunde det bli så här?

-Vi har fortfarande målen kvar när det gäller tillväxten och företaget går bra. Men Leksand har varken maskiner eller lokaler att göra de skyltar som marknaden vill ha i dag, säger vd:n sedan i höstas, Timo Kahisalo.

Men maskinparkens status kan väl inte ha kommit som någon överraskning?

-Nej, men utvecklingen i vår bransch går fort och nu är det stora skyltar som gäller och då är det bättre för oss att ha produktionen på ett ställe. I Finland har vi det vi behöver på ett ställe.

Hur länge dröjer det innan huvudkontoret och resten av administrationen flyttar från Leksand?

-Det kommer inte att ske. Vår avsikt är snarare att växa i de delar som är kvar i Leksand. Vi har varit på orten i över 40 år och det ska vi fortsätta med. Här finns ingen dold agenda för något annat.

-Våra kontor i Stockholm och Göteborg är försäljningskontor för där finns marknaden, men design och projketutvecklingen ska vara kvar i Leksand.

Förra veckan varslades 13 personer i produktionen - vad händer nu?

-MBL-förhandlingar inleds den här veckan och sedan får vi se var det slutar.

Kan produktionspersonal från Leksand få jobb vid fabriken i Finland?

-Det är inget vi diskuterat i nuläget, men om någon kommer med det önskemålet får vi titta på det då, avslutar Timo Kahisalo vd för Imagon AB i Leksand.

Bland de anställda vid Imagon i Leksand var stämningen dämpad i går. "Det blir ingen trevlig jul i år inte", säger en av dem. "Företaget borde lägga ner kontoren i Göteborg och Stockholm i stället. Det är de som kostar pengar", säger en annan. Alla är bedrövade och fundersamma inför framtiden. Ingen av dem vill ställa upp med namn i tidningen innan MBL-förhandlingarna är avklarade.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons