Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Illustratör trollbinder

Annons

Eva Eriksson, som illustrerat ett stort antal barnböcker, tilldelas 2006 års Ottilia Adelborgpris. Prisutdelningen äger rum i kväll, då utställningen på Ottilia Adelborgmuseet har vernissage.

Utställningen visar många av Eva Erikssons originalillustrationer till böckerna om Malla, Lilla Syster Kanin, Max och många fler. Här finns otäcka bilder på spök-slott och monster, roliga illustrationer av cirkusgrisar och naturligtvis träffande skildringar av barn och deras värld.

För den som inte läst alla berättelser, som Eva Eriksson illustrerat, blir vandringen genom utställningslokalen särskilt fantasieggande.

-Vi har ju inte heller läst allt. Och då får man själv tolka in olika berättelser i bilderna. Det lockar verkligen till läsning - man bara måste få veta vad som händer och hur det går, säger Eva Kaiser, som är en av dem som arbetat med att ställa i ordning utställningen.

Hon får medhåll av Anette Stengård, kultursekreterare i Gagnefs kommun, som också hon fascineras av Eva Erikssons bilder.

- Det är roligt att man som vuxen blir så stimulerad, att man har lika stort utbyte av bilderna som barnen har. Illustrationerna går verkligen på djupet och berör starkt, säger hon.

Den som vill få sin nyfikenhet stillad efter att ha sett Eva Erikssons illustrationer får chansen den 23 och 30 december. Då ordnas nämligen sagostunder för barn och föräldrar på Ottilia Adelborgmuseet, där Eva Kaiser läser några av de berättelser som Eva Eriksson illustrerat.

JOHANNES TÅNGEBERG

Mer läsning

Annons