Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Illegala omskärelser ska bli färre

Annons

Brist på resurser och dålig information gör att många pojkar omskärs illegalt i Sverige i dag.

Det menar Socialstyrelsens Per Manhem som inom kort lägger fram förslag om hur trenden ska brytas.

Det är sex år sedan lagen om omskärelser trädde i kraft i Sverige. Tanken var att skydda unga pojkar från att omskäras under okontrollerade former. Men lagen har hittills inte haft den effekt som politikerna hade hoppats. Socialstyrelsen uppskattar att 2|000 pojkar varje år omskärs illegalt i Sverige. Det ska jämföras med det tusental som gör det lagligt inom den svenska sjukvårdens ramar.

Förra året gav regeringen Socialstyrelsen i uppdrag att hitta vägar som skulle vända trenden och i slutet av mars lägger utredningens ordförande, Per Manhem, fram sina slutsatser.

Enligt Manhem är det få landsting och regioner som erbjuder omskärningar i dag. Svenska Dagbladet uppger att bara åtta av 20 landsting och regioner utför ingreppen när medicinska skäl inte föreligger.

Många föräldrar väljer därför att göra ingreppen i sina bostäder eller hemländer i stället. Per Manhem tror att en satsning på landstingsnivå skulle få positiv effekt.

Frågan om omskärelser är laddad. Även om den svenska regeringen deklarerat att sådana ingrepp är okej under ordnade former, vägrar vissa läkare att genomföra dem.

Många muslimer upplever i dag att de möts av misstänksamhet när de vill boka tid för omskärelse. Den inställningen måste också förändras, menar Manhem.

På Sveriges muslimska råd välkomnar man Socialstyrelsens utredning. Rådets ordförande, Helena Benaouda, hoppas att den ska leda till slutet på illegala omskärelser.

Enligt Benaouda vill de flesta muslimer genomföra omskärelser i Sverige.

TT

Mer läsning

Annons