Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Illegala avrättningar i Colombia

Annons

Polis och militär begår allt fler övergrepp på civilbefolkningen i Colombia, anser FN:s människorättskontor i landet. Ofta hävdar militären lögnaktigt att offren dött i strid när det egentligen handlar om rena mord.

Kvinnor, barn, flyktingar, journalister, fackföreningsledare, ursprungsbefolkning och människorättskämpar är exempel på grupper som råkat illa ut när polis och militär gått över gränsen för det tillåtna. Militären är värst, skriver FN:s människorättskontor i Colombia i sin rapport för 2006. Ökningen från 2005 är tydlig.

Det värsta brottet är utomrättsliga avrättningar som förekom i stora delar av Colombia. 21 av landets 32 provinser drabbades av denna brutalitet, säger FN. Organisationen säger också att militären ofta hävdar att offren var vänsterrebeller och att de har dött på någon annan plats än där de verkligen mördades. De skyldiga soldaterna går oftast fria eftersom brottsutredningarna sköts av det militära rättsväsendet.

FN varnar för att denna form av avrättningar ser ut att bli allt vanligare inom den colombianska militären. Det handlar inte om några enstaka galningar som utför brotten _ tendensen är i stället att tilltaget sprider sig inom regeringsstyrkorna.

Den fattiga colombianska befolkningen sitter klämd mellan vänstergrupperna Farc och ELN på ena sidan samt högermilisen och regeringsstyrkorna på den andra.

FN:s människorättskontor anser att även den mest beryktade gerillagruppen Farc gjorde sig skyldig till fler brott mot de mänskliga rättigheterna under 2006. Mord, dödshot, kidnappningar, våldtäkter och utplacering av minor är exempel på vad gruppen hittar på. Även högermilisen, som enligt officiella uppgifter avväpnats de senaste åren, fortsätter att begå brott mot civilbefolkningen i Colombia, om än i mycket lägre grad.

Miljontals människor har jagats på flykt i landets inbördeskrig som numera till stor del är en kamp om eller mot kokaodlingarna och kokainproduktionen. Farc bildades på 60-talet i kampen mot högerregeringen. På den tiden var en väpnad kamp enda möjligheten för vänstern att komma till tals. I dag finns däremot en starkt växande obeväpnad vänsteropposition som inte vill ha med Farc att göra..

Men högern dominerar fortfarande. President Alvaro Uribe är mycket populär tack vare att han ökat militärens resurser och gjort det möjligt för befolkningen att röra sig friare. På senare tid har han dock varit i blåsväder efter en handfull avslöjanden om kopplingar mellan högt uppsatta regeringstrogna politiker och högermilisen.

TT

Mer läsning

Annons