Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ikonen Ingmar Bergman död

Annons

Regissören Ingmar Bergman har i dag avlidit i sitt hem på Fårö. Han blev 89 år gammal.

Döden kom lugnt och stilla, uppger hans dotter Eva Bergman för TT.

Filmaren Marie Nyreröd gjorde för några år sedan en retrospektiv dokumentär om Ingmar Bergman i hans hem och arbetsplats på Fårö. Hon berättar för TT att den dödsskräck som Bergman burit sedan tonåren släppte taget under hans ålderdom.

Efter sin höftledsoperation i oktober förra året återhämtade Ingmar Bergman sig aldrig riktigt, berättar Marie Nyreröd.

Även filmvetaren Nils Petter Sundgren lyfter fram Bergmans internationella storhet.

Cissi Elwin, vd för Svenska filminstitutet, säger att hon befinner sig i chocktillstånd och att hon har svårt att tänka sig ett Filmsverige utan Ingmar Bergman.

För skådespelaren Mikael Persbrandt blev mötet med Bergman avgörande för valet av yrke:

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth skriver:

"En stor man har gått ur tiden, en internationell ikon för Sverige har lämnat oss. Det är med stor sorg jag i dag möts av beskedet om Ingmar Bergmans bortgång", skriver kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth i en kommentar.

Ingmar Bergmans betydelse kan inte överskattas menar hon.

Ingmar Bergman är svensk film och teaters genom tidernas klarast lysande stjärna. Hans kreativitet var ofattbar långt in i ålderdomen. Han regisserade ett 40-tal långfilmer, långt över 100 teateruppsättningar och mängder av tv-pjäser.

Man kan undra varför den internationellt berömde Bergman i stort sett förblev trogen Sverige, som han kallade ett land av gråa, tråkiga kompromisser.

En förklaring kan vara lusten till det egna språket, en annan bundenheten till en skara skådespelare av vilka många blev hans nära vänner. Några av de mest anlitade Bergmanskådespelarna var Gunnar Björnstrand, Erland Josephson, Liv Ullmann, Max von Sydow, Bibi Andersson, Harriet Andersson, Birger Malmsten, Naima Wifstrand och Eva Dahlbeck.

På senare år fick en yngre generation med namn som Lena Olin, Lena Endre, Pernilla August och Peter Stormare del av den bergmanska magin.

Bergmans hem på jorden låg på Fårö. Där levde han också med sin sjätte hustru Ingrid von Rosen. De gifte sig 1971 och äktenskapet varade fram till hennes död i maj 1995.

Många av Bergmans verk, särskilt de tidigare präglas av en förlamande dödsskräck. I en intervju berättade Bergman: "När jag var ung var jag fruktansvärt rädd för att dö. Nu tycker jag att det är ett väldigt, väldigt vist arrangemang. Det är som ett ljus som blåses ut. Inte mycket att bråka om".

Begravningen kommer att ske på en ännu ej fastställd tidpunkt i en nära krets av familj och vänner, säger Eva Bergman till TT.

TT

Mer läsning

Annons