Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ifrågasätter kritiken

Annons

Källberg menar att "karaktären" på en av avdelningarna kräver högre säkerhet. Det kan gälla kontroll av post och kroppslig visitation för att förhindra att olagliga föremål förs in på kliniken.

Socialstyrelsen anser dock att det förekommer för många kontroller på rättpsykiatriska kliniken i Säter och att de måste ändra rutinerna för att uppfylla kraven i lagstiftningen.

Det var i slutet av maj i år som Socialstyrelsen besökte kliniken i Säter. I samband med besöket intervjuades patienter som berättade att det förekom kroppsvisitering efter frigång och permission.

Klinikledningen medger att det görs visitationer och yttre kroppsbesiktning, men bara när det behövs.

- Vi har inga chemalagda kroppsvisitationer. Det grundar sig på en missuppfattning, säger Lillemor Lövström, säkerhetsansvarig för rättspsyk i Säter.

Hon tycker det är märkligt att fängelserna tillåts ha ett högre skerhetstänkande jämfört med rättspsykiatrin.

- Båda styrs ju av samma grundlagar, säger Lillemor Lövström.

Lagen ger chefsöverläkaren rätt att besluta om kroppsvisitering och kroppsbesiktning "om det är nödvändigt" att förhindra att olagliga saker förs in på avdeln beslutet strider mot lagen.

- Det är svårt med dagens mobiltelefoner då de flesta har kamera inbyggd. Vi kan inte tillåta fotografering inne på avdelningarna, säger Lillemor Lövström.

När det gäller kontroll av patienternas boenderum har lagstiftningen inte hängt med. Socialstyrelsen skriver visserligen att vårdgivaren har ett ansvar för att "vårdens bedrivande och att ordning och säkerhet upprätthålls på vårdinrättningen.

Men samtidigt betonas att det inte finns något lagligt stöd för kontroll av bostadsrum.

Socialstyrelsen kräver nu att kliniken i Säter ska journalföra alla kontroller och tvångsåtgärder mot patienter.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons