Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idrottsstjärnor kräver mer skolgympa

Annons

Allt fler barn lider av övervikt. Bromsa utvecklingen och inför en timme idrott om dagen i skolan, uppmanar Susanna Kallur och en rad andra idrottsprofiler.

För tio år sedan var en av tio svenska sjuåringar överviktig, i dag är det var fjärde. Fysisk aktivitet minskar risken för övervikt, men antalet idrottstimmar i skolan har minskat. Öka därför idrott och hälsa till en timme om dagen, skriver häcklöparen Susanna Kallur, hockeyspelaren Niklas Kronwall, fotbollsspelaren Niclas Alexandersson och en rad andra idrottare, forskare, läkare och lärare i en debattartikel i Dagens Nyheter. "Sverige tillhör bottenligan i Europa när det gäller antalet idrottstimmar, fyra från slutet".

Mer skolidrott stöds av de allra flesta svenskar, fortsätter de och hänvisar till en opinionsundersökning gjord på branschföreningen Svenskt Sportforums uppdrag.

Undertecknarna pekar på att motion och därmed förbättrad hälsa håller på att bli en klassfråga. Fysiska hälsoproblem är vanligare bland socialt mindre gynnade barn. De som redan tränar, tränar mer, men de som inte rör på sig alls blir också fler. Skolan måste ta sitt ansvar eftersom det är den enda instans som når alla barn, hävdar de.

Uppmaningen till skolminister Jan Björklund är därför att låta den nya läroplanen ta problemet med barns hälsa på allvar.

TT

Mer läsning

Annons