Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idrottsrådet saknar uppskattning

Annons

- Vi tycker att vi i Idrottsrådet och genom Idrottens hus gör samhällsnyttiga insatser som många ideella föreningar i hela kommunen har nytta av. Det är ett upplägg som är unikt i Dalarna, rentav i hela Sverige, och det har uppmärksammats på många håll som förebild på en framsynt satsning. Vi hade hoppats att våra politiker skulle se värdet av detta och stötta oss genom att betala oss för arbetsuppgifter som annars skulle vara kommunala, säger idrottsrådets ordförande Patrik Pettersson.

Det var i höstas som idrottsrådet sökte bidrag från kommunen. Ledningen för idrottsrådet hade räknat ut vilka "kommunala" uppgifter som man utförde, räknade timme för timme och kom fram till cirka 150 000 kronor om året.

- Det är till exempel att ha hand om bokning av idrottshallar och nyckelutlämning, sköta föreningsregistret, hjälpa föreningar i bidrags- och bokföringsfrågor, stötta nya föreningar och representera idrottsverksamheten i samarbete med kommunen, förklarar Patrik.

Politikerna avslog bidragsansökan och närmast avspisade idrottsrådet. De tyckte att det fick räcka med att kommunen bjuder på hyresfria lokaler åt Idrottens hus för 250 000 kronor om året. Om inte idrottsrådet som motprestation för den hyresfriheten kunde göra de nämnda uppgifterna så skulle kommunen själv sköta hallbokningar med mera och då även ompröva hyresfriheten. Närmast att likna vid en klubba i skallen på idrottsrådet.

- Idrottsrådet har bara en mindre del av de hyresfria lokalerna som är Idrottens hus. Och lokalerna hade sannolikt annars stått tomma. Där har fem föreningar egna kanslier med cirka tio anställda, 20-25 föreningar använder Idrottens hus som möteslokal och förra året hölls här över 250 möten. Dessutom har föreningarna möjlighet att samutnyttja teknisk utrustning istället för att alla måste ha egna maskiner. Vi har också förankring i hela kommunen med styrelserepresentanter från såväl Malung som Lima och Sälen.

- Men uppenbarligen har vi misslyckats med att tala om för politikerna vad Idrottsrådet och Idrottens hus står för. På annat sätt kan jag inte tolka det för oss negativa beslutet. Vår bidragsansökan handlade ju ändå om bara någon procent av de pengar som kommunen satsar på fritidsverksamhet, säger Patrik Pettersson.

Han hävdar också att sedan idrottsrådet fick hand om bokning av idrottshallarna så har utnyttjandet ökat genom ett mer flexibelt bokningssystem. Detta borde också kunna ses som en "vinst" för kommunen.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons