Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idrottsledare reagerar på hallhyra

Annons

För kommunens idrottsklubbar utgår nu hyra för lån av lokaler som gymnastiksalar.

För Idre SK och Särna SK innebar det en beräknad utgift på över 20 000 kronor.

- Räknar man med 10-12 tillfällen i veckan i Särna och Idre, så kommer vi att få betala över 20 000 kronor. Det är mycket pengar för två små klubbar, säger Göran Arnesson i Idre SK.

Idrottsledarna i Idre och Särna har förståelse för kommunens kostnader, men reagerar ändå på kommunens plötsligt införda taxor. Speciellt som både Idre och Särna genom åren har upplåtit sina fotobollsplaner utan krav på ersättning.

- Skolan här i Idre nyttjar fotbollsplanen väldigt ofta. När skolans omklädningsrum var avstängda i hösats, så förlade man till exempel all sin idrott till fotbollsplanen och nyttjade då all vår utrustning samt duschar med mera. Allt utan att vi krävt någon ersättning för det, säger Göran Arnesson.

Göran påpekar också att det är Idre respektive Särna sportklubbar som står för anmälningsavgifter till skolidrottstävlingar i skolidrottsförbundets regi. Likaså har klubbarna stått för resorna vid ett flertal tillfällen.

- Vi har sett det som en naturlig del att vi är med och tar ansvar, men nu tackar kommunen oss för det genom att ta ut hallhyror.

Idrottsledarna i Idre och Särna har därför föreslagit att man kvittar hallhyror mot att kommunen lånar fotbollsplaner med utrustning och omklädningsrum för skolornas verksamhet.

- Det skulle gynna alla och framförallt våra ungdomar, menar Göran Arnesson.

Skolchef Stefan Linde är den som är ansvarig för att politikernas beslut om hallhyror genomförs.

- Jag förstår vad föreningarna säger, men det finns ett beslut i kommunfullmäktige som vi nu följer, förklarar Stefan Linde.

- När det gäller ersättningar, så är vi ju alla kommunen och har ansvar för kommunens pengar, fortsätter Linde.

För att få en dialog med föreningarna hölls nyligen ett möte i Älvdalen, men där saknades representanter från Idre och Särna.

- Jag får väl åka upp till Särna eller Idre för ett nytt möte med idrottsledarna där, säger Stefan Linde.

- Sedan är det ju så att enbart elva av 35 föreningar i den här kommunen har sökt de bidrag de har rätt till.

I Särna och Idre, där fotbollsplanerna skötts helt av föreningarna med minimalt kommunalt stöd, till skillnad från Älvdalen, så upplever föreningsledarna kommunen som dumsnål.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons