Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idrebutik i svartbygge

Annons

Sedan två år bedriver Fliesbergs skiduthyrning i en lokal som saknar nödvändiga bygglov för ändamålet.

Vid byggnadsnämndens senaste möte sade man åter nej till tillfälligt bygglov för verksamheten, trots att kommunen gett tillstånd till Fliesbergs att genomföra en planändring.

- För vår del kommer vi först och främst att överklaga beslutet men också ta fram en ny plan, säger Johan Hagland, som hanterar ärendet åt Johnny Granlund.

När kommunen nu säger nej och lägger på en straffavgift, men också ett hot om vite, då reagerar Hagland.

- Vi kommer nu att agera mot kommunen genom att kräva skadestånd. För det första finns det inget skäl till att neka oss det tillfälliga bygglovet. Inget i sak har under åren förändrats. Kommunen har inte heller hanterat ärendet korrekt och det har kostat företaget pengar. Därför kan det nu bli aktuellt med att kräva skade-stånd av kommunen, säger Hagland.

- Grunden för kravet är felaktig myndighetsutövning.

Likaså är Hagland mycket kritisk mot en byggnadsinspektör som han anser att har brustit i sitt uppdrag och som Fliesbergs nu avser att JO-anmäla.

- I det fallet handlar det om bedrägligt beteende, säger Hagland.

Skiduthyrningen saknar sedan två år det tillstånd som behövs, i kommunens ögon handlar det om ett svartbygge.

Den straffavgift som nu är aktuell är inte särskilt hög och företaget kan utan större problem driva verksamheten säsongen ut. Innan dess hinner varken beslut om staffavgift eller hot om viten vinna laga kraft.

- På sikt räknar vi med att en planändring ska ge oss det tillstånd vi söker. Kommunen har ju sagt ja till att vi ska ta fram en planändring. Då skulle det vara ytterst märkligt om man inte också avser att godkänna den, menar Johan Hagland.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons