Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idre Fjäll får inget ks-stöd i ansökan om Tre Toppar

Annons

- För min del handlar det om att inte köra i diket redan nu, utan försöka lotsa frågan till ett ja när vi får den på remiss, förklarar kommunalrådet Herbert Halvarsson.

Idre Fjäll arbetar på att göra klar ansökan om tillstånd att nyttja delar av det stora naturreservatet vid Städjan. Socialdemokraterna och folkpartiet har sagt att de stödjer projektet och även moderaterna har instämt i det. I kommunstyrelsen bromsar centerpartiet och därför kommer inte kommunen att stå bakom ansökan som Idre Fjäll avser att lämna in inom kort.

Centerpartiet har begärt att markägaren, staten, först ska tillfrågas om vad som får göras i naturreservatet, innan partiet vill ta ställning. Det förslaget blev därför den kompromiss som socialdemokraterna tvingades acceptera för att inte kommunen skulle säga nej till projektet redan från början.

I kommunstyrelsen säger frihetliga, Älvdalspartiet och antagligen även miljöpartiet klart nej till Tre Toppar. Kommunlistan har anslutit sig till centerpartiets förslag.

Herbert Halvarsson vill att projektet, som beräknas ge närmare 500 nya arbetstillfällen, blir av. Någon majoritet för att redan nu ställa sig bakom ansökan finns inte i kommunen.

- Nu har vi uppvaktat länsstyrelsen, där även Naturvårdsverket var representerat. Där har vi fått framföra vår önskan om att få besked om vad vi får göra i de marker som avsatts som naturreservat, säger Herbert Halvarsson.

Förståelse för kommunens önskan finns för det, men inte för just projektet Tre Toppar. Så sammanfattade Herbert Halvarsson mötet med länsstyrelsen på måndagen.

- Nu kommer vi så småningom att få tillbaka ärendet till kommunstyrelsen på remiss från länsstyrelsen när ansökan lämnats in från Idre Fjäll. Då först kommer kommunen att säga ja eller nej till projektet, förklarar Herbert Halvarsson.

När det blir aktuellt hoppas han ha en majoritet för ett ja i kommunstyrelsen, eller åtminstone i kommunfullmäktige, där frågan så småningom kommer att landa.

I fullmäktige är det dock ingen självklarhet för ett ja. Folkpartiets Elon Andersson i Särna kommer att rösta nej.

- Jag är tveksam. Jag säger ja till Hemmeråsen, men inte till Tre Toppar, säger Elon Andersson.

I fullmäktige finns dock kristdemokraterna med och de förväntas rösta ja till projektet.

Vad centerpartiet och kommunlistan ska svara är högst oklart, då de hänvisar till att kommunen först ska få ett svar från markägaren innan de kan säga ja eller nej. Ett svar som kommunen ännu inte erhållit, om centern och kommunlistan nu inte ansåg att de fick det svar de sökte under måndagens länsstyrelse. Därför torde även de två grupperna rösta nej till Tre Toppar, men även där kan det mycket väl bli så att de inte är eniga inom partierna.

- Vi hade självklart helst sett att ha kommunen med oss i vår ansökan, säger Idre Fjälls tillförordnade vd, Joacim Johansson.

- Vi träffade kommunstyrelsen nyligen och hade ett positivt möte med dem. Därför hoppas jag att det är en framkomlig väg som kommunen nu valt, så vi kan gå vidare med vår ansökan.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons