Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idiotisk vägsaltning

Annons

Lördag morgon 15 december åkte jag bil från Svärdsjö till Falun. Himlen var stjärnklar och temperaturen -11 grader. Vägen var torr och fri från is och snö eftersom vi inte fått någon nederbörd på en vecka. Min förvåning blev därför stor, när jag mötte saltbilen, som var i full färd med att vräka ut sin skit över vägbanan. Jag trodde jag såg fel, men så var det tyvärr inte.

Sedan några år har vi en lag som innebär att man måste ha dubbdäck vid vinterväglag. Redan av det skälet är det tveksamt om man behöver salta vintervägar i Dalarna. Alla vet dessutom att saltningen är dyr, den fördärvar miljön, försvårar sikten vid mörkerkörning och förstör våra bilar. Motvilligt får man ändå erkänna att saltning av fuktiga vägbanor vid temperaturer runt 0 grader faktiskt minskar risken för halka. När temperaturen sjunker neråt -10 grader är det däremot precis tvärtom då ökar risken för halka när man saltar, eftersom saltet har hygroskopiska egenskaper och samtidigt sänker vattnets fryspunkt. Det innebär att vägen blir blötare och ishalkig trots åtskilliga minusgrader.

Någon måste någon vara ansvarig för det vägsaltningsvansinne som pågår denna vinter. Någon måste förklara sig! Det gäller miljön och våra skattepengar i Falu Kommun.

VÄGFARANDE

Mer läsning

Annons