Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ideologier" i kommunen

Annons

I de flesta kommuner tycker man att kommunens beställningar av tjänster är viktiga för det lokala näringslivet. Man har sett att dessa tjänster då ofta blir både bättre och billigare utförda, jämfört med att kommunen skulle ha egna resurser.

Men inte Ludvika! Här vill man tvärtom i första hand utföra så mycket som möjligt i egen regi. Varför? En förklaring man hör är att det "finns inga eller för få entreprenörer som vill åta sig arbeten och därför måste vi ha egna resurser". Ja, kanske det. Om man prioriterar kommunens egen organisation, uppmuntrar man sannerligen inte entreprenörs- andan.

Det här märktes tydligt i den nyligen avslutade städupphand- lingen. Vi har hört, både i tekniska nämnden och i dagspressen, att vissa politiker ansåg att det fanns "ideologiska" skäl att ge 100 procent av kommunens städuppdrag till den egna organisationen. Trots att det fanns billigare anbud på delar av denna upphandling.

Med den här inställningen blir talet om Ludvika som en framåtsträvande kommun ihåligt. Man påstår sig gärna "gynna närings- livet". Men bara under förutsättning att man följer en "ideologi" som främst ser till den egna kommunala organisationens bästa. Och kanske till vissa fackliga organisationers bästa. Hellre det än vad som är bäst för kommunens ekonomi och långsiktiga utveckling.

Vi i moderaterna vill inte "privatisera till 100 procent" som en del påstår. Men vi vill att kommunen ska arbeta mer aktivt för att gynna ett mångsidigt näringsliv.

GUNNAR ÅHGREN (M)

Mer läsning

Annons