Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idel lovord om årets Dan Andersson-vecka

Annons


– Det har varit väldigt få klagomål från publiken och de arrangörer, som Dan Andersson sällskapet och Skattlösbergs hembygdsgille, som jag varit i kontakt med har haft idel lovord att ge den entusiastiska publiken, berättar Karlestedt.
– Det är klart att en och annan synpunkt, värd att beakta, har kommit fram under veckan. Bland annat kom vi i kontakt med en dansk dam, entusiastisk anhängare av Dan Andersson och hans verk, som blev bestört när hon kom till Ludvika och kunde konstatera att många arrangemang låg geografiskt ”omöjligt” till för den som inte har egen bil.
– Hon, och flera med henne, kunde tänka sig att vi sätter in någon form av evenemangsbussar till nästa år, en buss som transporterar publiken mellan de olika platserna där det bjuds evenemang.

– Apropå bussar så meddelar tjejerna på turistbyrån att det har varit ett ordentligt tryck efter biljetter till de olika rundturerna, säger Gigi Karlestedt som, liksom många av besökarna, noterar att de rena inslagen med Dan Anderssons dikter och visor varit färre den här gången, men att den nyordningen har uppskattats.
– Vi har för den skull inte tappat bort huvudpersonen i arrangemanget, men det har blivit en bra balans innehållsmässigt när de olika artisterna och deras material kompletterat varandra. Björn U Dah – Finn Zetterholm, Stefan Ström – Ewert Ljusberg, Sofia Karlsson – Mikael Samuelsson blev till exempel väldigt lyckade kombinationer, noterar hon.
Organisationsmässigt har det också fungerat fint.

– Visst har det förekommit små missöden som felaktigt levererade sladdar till Knallis högtaleri, otillräckligt antal framställda stolar på Gammelgården och annat som dock fått sina lösningar utan att publik och artister störts nämnvärt, så vitt man kunnat bedöma.
– Å andra sidan ska det mycket till för att få den här fantastiska publiken ur humör, noterar hon.

Inte ens finalhelgens eländiga väder fick publiken sur.
I varje fall inte humörmässigt.
– Nästan 200 betalande på Luossafest i hällregn och i konkurrens med en Carolina Klüft i guldjakt, på teve, säger det mesta om publikens hängivenhet.
Kulturprogrammet i Tattarfallet och bussresan med Barbro och Annacari Jadling-Ohlssons program om kvinnorna kring Dan Andersson var två nyheter som slog och bland de etablerade programpunkterna kan man än en gång notera ett fullsatt Nyhammars Folkets hus när Pär Sörman kom på besök.
Även de arrangemang som inte är specifika för just DA-veckan har haft en stadig publikström de här dagarna.
Vid Gruvskogsmilan har ”Knallis” Johansson och hans tre kolande medarbetare haft en strid ström besökare och enligt rapporter har Luossastugan haft fler besökare än under vanliga sommarveckor.
Nu återstår det för alla berörda arrangörer att sätta sig ned och utvärdera DA-veckan 2005, stryka och lägga till, efter en Dan Andersson-vecka med mersmak.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons