Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idéer för framtiden

Annons

I år har kommunens högstadie- och gymnasieungdomar presterat 1 500 förslag. I går belönades 100 ungdomar för sina idéer inom olika sektorer.

En av dem, 14-åriga Lisela Hellberg, kammade hem dubbla förstapriser, och blev, lagom till sommarlovet, 6 000 kronor rikare.

- På idéområdet är Vansbro främst i landet. Därför är det hedrande att få komma hit och dela ut priser, kommenterade Börje Steen i Stiftelsen Ljungbergs utbildningsfond.

Lisbeth Lagerberg, idégivare och upphovskvinna till Vilda Vansbro Vinkeln, hade all anledning att känna stolthet över årets fantastiska bidrag från de unga i Vansbro.

Som ledamot i den jury som utsett pristagarna har hon och övriga jurydeltagare haft ett tids-ödande och knivigt uppdrag med att välja ut de hundra förslag som skulle belönas.

Vinkeln-tävlingen har fem olika klasser; design, prototyp, illu-stration, innovation och samhälle. Skolungdomarnas bidrag är jämt fördelade och uppfinningsrikedomen är frapperande.

Lisela Hellberg tog således hem dubbla förstapris, dels som årets innovatör, dels för sin kreativitet som designer. Lisela har ritat och färglagt en ny hembygdsdräkt med associationer till Vansbros nutida och dåtida historia. Dessutom har hon skapat både kläder och inredningsdetaljer.

Björn Axelsson, vinnare i illustrationsklassen, belönas för sin förmåga att smakfullt och tydligt illustrera sina idéer, bild- och textmässigt.

Eva Wik, segrare i samhällsklassen, har lämnat olika förslag till förbättringar i samhället, bland annat om hur Vansbro bör ta hand om besökarna vid Vansbrosimningen.

I prototypklassen går segern till Mikael Bolmstrand och Dick Taxén vid cykelgymnasiet som utvecklat och tillverkat en produkt för cykelsporten.

Det är tolfte året som idétävlingen Vilda Vansbro Vinkeln genomförs och intresset har varit större än någonsin.

- En viktig anledning till att tävlingen har en så stor genomslagskraft är dels att det kommit fram förslag som också lett till nya företag, dels att uppställningen från företag och samhället är så omfattande. Det anser Lars-Uno Olsson i Företagarna i Vansbro.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons