Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idas dag på P&L

Annons

Peace and Loves koncept innefattar inte bara musik och fest. Därför arrangeras under tre dagar workshops, debatter, föreläsningar och filmvisning. Temat är demokrati.

Ida Lindqvist ska prata om jämlikhet och demokrati i skolan. Utifrån sina möten med elever målar hon upp en svart bild. Skolan är en plats där många mår dåligt. Mobbning tillåts förekomma, fördomar florerar och elevdemokratin fungerar inte.

Ida vill ge eleverna verktyg att förändra sin situation. Grunden till det är diskussion. Modellen hon lanserar är tjej- och killgrupper. Varför denna uppdelning? Jo, för att tjejers och killars problem skiljer sig åt. Därför är det lättare att prata i enkönade grupper, menar Ida. Hon har ett lyckat exempel från Östersund: Efter att ha deltagit i en temahelg ville några tjejer starta en diskussionsgrupp. De började träffas regelbundet. Gruppen blev ett stöd. Vad är det då man ska diskutera?

- Allt!

Det ska vara en avslappnad miljö där man kan ta upp vad än man tycker är viktigt. Kanske borde man även skriva kontrakt på tystnadsplikt? funderar Ida. Hon tycker att diskussioner om jämlikhet och ämnen som rör ungdomar borde finnas på schemat.

- Och då ska ALLA få prata, och verkligen lära sej respektera varandra.

Gör man det kommer jämlikheten som ett brev på posten, menar Ida. Hon talar med engangemang. Svarar snabbt, använder starka ord. Ida är trött på att politikerna hycklar.

- De säger bara "vi är bättre än andra länder." Man tar inte problemen på allvar!

Det kommer man dock att göra under demokratidagarna. Peace and Love hoppas på många deltagare. Kanske ett passande intro till helgens musikfest? Innan det är dags att tänka på refrängen.

MARIT FAHLANDER

Mer läsning

Annons