Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IAEA: Iran har ökat anrikningen

Annons

Iran har inte uppfyllt FN:s krav under den 60 dagars frist som gavs när beslutet om utvidgade sanktioner togs i mars. I stället har Iran inte bara fortsatt med utan rentav ökat anrikningen av kärnbränsle, säger IAEA.

I en hemlig rapport som nyhetsbyrån Reuters tagit del av slår det internationella atomenergiorganet fast att Iran inte har visat den öppenhet som är väsentlig för att genom inspektioner kunna fastställa karaktären på kärnteknikprogrammet.

"Iran har inte upphört med sina anrikningsrelaterade aktiviteter", skriver IAEA.

I stället har Iran fortsatt att driva sin pilotanläggning för bränsleanrikning och bygga sin underjordiska anrikningsfabrik, konstaterar IAEA.

Iran hävdar att anläggningarna är till för att producera kärnkraft för civilt bruk och har ihärdigt försvarat sin rätt att fortsätta med det nukleära programmet.

Säkerhetsrådet har antagit resolutioner om att Iran måste inställa all nukleär bränsleanrikning i utbyte mot handelslättnader. Om inte så sker ska sanktionerna trappas upp.

Den franske presidenten Nicolas Sarkozy säger att iranierna måste bestämma sig för om de vill samarbeta med det internationella samfundet eller drabbas av nya sanktioner.

"Jag för min del anser att man inte bör tveka att skärpa sanktionerna", säger Sarkozy till den tyska månadstidningen Cicero.

USA visade att Bush-regeringen har tappat tålamodet med Iran genom att placera nio krigsfartyg med två flygplan och 17|000 man ombord i Persiska viken, en huvudled för globala oljetransporter.

Den amerikanska flottan sade att det rörde sig om en sedan länge planerad övning för att försäkra dess arabiska allierade om att USA står fast vid sina åtaganden i regionen.

Örlogsfartygens ankomst fick hur som helst oljepriset att klättra till över 70 dollar på världsmarknaden.

TT

Mer läsning

Annons