Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IAEA i möte med kärnkraftsindustri

Annons

FN:s atomenergiorgan IAEA möter nu svensk kärnkraftsindustri inför kommande granskningar av säkerheten i verken.

Samtidigt har regeringen givit formellt klartecken till granskningen.

På torsdagen fick Statens kärnkraftsinspektion (SKI) formellt regeringens uppdrag att sköta kontakterna med International Atomic Energy Agency. Och samma dag landar en representant från FN-organet för ett möte med SKI, Statens strålskyddsinstitut (SSI), kärnkraftverket Forsmarks ledning och några tjänstemän från miljödepartementet.

Under fredagen ska IAEA även träffa den övriga kärnkraftsindustrin.

Syftet med mötet är att förbereda den internationella säkerhetsgranskning av hela den svenska kärnkraftsbranschen som branschen och SKI kom överens om för en månad sedan.

FN-organet har kallats in för att återupprätta förtroendet för den svenska kärnkraftsindustrin, som under hösten och vintern fått sig en rejäl törn efter omfattande krisrapportering kring brister i säkerhetskulturen vid Forsmarks kärnkraftverk.

På dagordningen står en så kallad Osart-granskning (Operational Safety Review Team), som innebär att 15 till 20 internationellt erkända experter går igenom verkens säkerhetsarbete. Experterna är dock upptagna människor och därför lär det dröja omkring ett år innan granskningen av Forsmark kan komma i gång, och förmodligen ytterligare tid innan verken i Oskarshamn och Ringhals kan granskas.

IAEA är till vardags mest känt för att leta olagliga kärnvapenanläggningar i länder som Irak, Iran och Nordkorea, där dess chef Mohammed ElBaradei nu befinner sig. Det som väntar i de svenska kärnkraftverken är en helt annan, och frivillig, sorts inspektion.

Osartgranskningar är inte särskilt ovanliga. Fyra sådana har gjorts i Sverige tidigare, den senaste i Ringhals 1991. Internationellt har fler än 130 granskningar gjorts i över 30 länder sedan 1982.

De svenska kärnkraftverken har på senare år använt sig av branschorganet Wano för säkerhetsgranskningar. Därutöver granskas de av statliga SKI.

TT

Mer läsning

Annons