Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I väntan på beslut

Annons

I många kommuner har man en strikt lagstadgad uppdelning mellan vård/omsorg och sjukvård i hemmet. Detta kostar skattepengar. Socialtjänstlagen drar gränsen för kommunens ansvar vid vård/omsorg och landstinget har sjukvårdsdelen.

Kommunerna i norra Dalarna vill ta över hemsjukvården och de har oppositionens stöd i landstinget. I Gagnef har konkreta förslag till samarbetspunkter tagits fram men formellt beslut saknas.

Ministern Ylva Johansson deklarerade nyligen att hemsjukvården ska över till kommunerna. Ansvarsutredningen avvaktar. Regeringen vill inte heller lagstadga om övergång och skatteväxling. Landstingsledningen i Dalarna har inte lämnat besked om hur den ställer sig till ministerns propå.

I det läget är det svårt för anställda i olika befattningar vid vårdcentralen i Gagnef att veta vilken samarbetsform de ska sträva mot. Är det personalsamverkan kring ett omsorgs- och sjukvårdsbehov i hem och särskilda boenden i Gagnef?

Vill båda huvudmännen att hemsjukvården ska gå över till kommunen?

Samarbetet mellan kommunen och landstinget har gått bra men störs av att det över personalens huvuden diskuteras ändrat huvudmannaskap.

Vårdcentralens personal har ställt upp på denna samverkan vars mål inte var ett ensidigt överförande av hemsjukvården utan planering för ett ökat samarbete under 2005 och 2006. Självklart kan vårdcentralens personal känna oro inför ett förestående byte av arbetsgivare, men om beslutet om detta ändå tas så är det bra att olika former av närmare samarbete analyserats och prövats.

JAAK KERSTELL

Mer läsning

Annons