Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I skick som ny - med gengas

Annons

Det Orsaborna har att se fram emot när snön försvinner är när Inge kommer "svepande" i sin gengasdrivna Volvo LV93 från 1939. Lastbilen är nu helt klar och står uppstallad inför besiktningen senare i vår.

- En sådan här lastbil har jag letat efter i säkert 30 år. Det har att göra med att det var i en sådan som jag lärde mig att köra när fötterna nådde ner till pedalerna och händerna upp till ratten, berättar Inge.

Att Inge skulle hitta igen originalbilen var inte att tänka på. Den lastbilen byttes in av Mora Bilkompani och hamnade sedan på skroten.

- Men jag ville ha just den modellen och har haft mina tentakler ute. Till slut fick jag napp och lyckades köpa en gammal brandbil i Sundsvall som bara gått 1 680 mil under alla år.

När Inge fick hem brandbilen till Orsa, började han med att plocka isär bilen in i minsta skruv. Året var 1994.

- Målet var att lastbilen skulle se ut precis som den jag körde i Skattungbyn. Det innebar att stora delar av brandbilen försvann. Det jag behöll var själva lastbilschassit med ram, motor och motorhuv.

Med tiden har lastbilen växt fram. Hytten hittade Inge i Åsarna. Trävirket var ruttet, men hytten var ändå i så pass bra skick att den gick att kopiera.

- Enbart arbetet med hytten tog en hel vinter, berättar Inge.

Det första steget var att renovera lastbilen så att den gick att köra med bensin. Det var klart år 2000, och förra året började Inge att montera gengasaggregatet.

- Trots att det är tillverkat 1945, i slutet av kriget, är det helt oanvänt. Vi är några stycken som är intresserade av gengasdrift, och när vi fick höra talas om de här köpte vi fem aggregat från Värmland.

Nu är även gengasaggregatet på plats och Inge ser fram mot att ta fram lastbilen och åka till besiktningen så fort snön försvunnit.

- Men någon mer bil kommer jag nog inte att renovera. Istället ska jag ta mig an en Exelsior motorcykel med sidovagn från 1919. Det blir inte en lika omfattande renovering som de Inge gjort med bilarna.

- Jag kommer inte att lackera om den. Originallacken är riktigt bra och lagom nött. Det handlar mer om att plocka ner allting och se till att det fungerar.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons