Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Säter räckte bänkarna knappt till

Annons

- Så här många har vi nog inte varit på nationaldagen sen någon gång på 40- talet, sade presentatören Birger Sjungagård.

1924 var första gången som nationaldagen firades på Åsgårdarna i Säter. Då hade man ett fyra timmar långt program. Sedan dess har traditionen fortsatt även om programmet nu är aningen kortare. Med och förde traditionen vidare i går var Manskören, Säters musikskola och barndanslaget.

Högtidstalare för dagen var nyblivne Säterbon AnnBritt Grünewald. Hon pratade bland annat om att vi svenskar lever i en av världens äldsta stater, har en av världens äldsta flaggor och att det var mycket längesedan någon svensk var tvungen att ge sig ut i krig och slåss för sin nation.

- Våra rättigheter har blivit lika självklara för oss som att solen går upp på morgonen och ner på kvällen, sade AnnBritt Grünewald.

Hon pratade också om vem den svenska flaggan ska tillhöra. Många konstiga grupper har försökt göra anspråk på den genom åren.

- Den som själv anser sig vara svensk ska få kalla sig svensk, tyckte AnnBritt Grünewald.

Säters hembygdspris delades ut för tionde året i rad.

Med motiveringen: För hans konstnärliga insats att skildra Säters stad och socken, i dag och i går, gick priset till bildkonstnären Bengt Eriksson.

SUSANNE OHLIN

Mer läsning

Annons