Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I oförskyllt blåsväder

Annons

En sak är viktig att slå fast från allra första början: Tidningen har inte hittat något som kastar minsta lilla skugga över Hans Adaktussons vandel. Här finns inga konstigheter i bokföringen, inga betalningsanmärkningar och polisförhören ledde till att alla eventuella misstankar försvann i intet.

Hans Adaktusson har yrkesmässigt sysslat med två saker: aktieaffärer och fastighetsaffärer, och gör så än idag. Han började sin yrkeskarriär hos fondmäklarfirman E. Öhman på 70-talet. På 80-talet är han vice vd i då Skanska-ägda fondkommissionärsfirman Jacobson & Ponsbach.

En period är han vd för Förstaden, ett fasthetsbolag där KF Invest är hälftenägare och Hans Adaktusson genom sitt bolag Uppland Securities ägde en mindre andel.

1987 sker den affär som skulle leda till polisförhör. Han hade sålt ett företag till fel köpare.

-På den tiden var det lönsammare att sälja ett bra företag än att ta ut utdelning. Vi hade 55 procent i bolagsskatt plus 10 procent i vinstdelningsskatt. Jag hittade köpare genom en annons i Dagens Industri. Köparen var advokat och medlem i advokatsamfundet, berättar Hans Adaktusson.

Vad Hans Adaktusson inte visste var att advokaten samarbetade med den tidens "gudfader" inom den ekonomiska brottsligheten. Han sysslade med de då moderna skalbolagsaffärerna, plundrade bolag och fick så småningom två års fängelse för oredighet mot borgenär, grovt skattebrott och försök till grovt skattebrott.

Men det hade Adaktussson inget med att skaffa.

Självmant berättar han om när han köpte filmrättigheter i skatteplaneringssyfte.

-Innan jag sålde bolaget till advokaten ville denne att jag skulle köpa filmrättigheter, för att få ett avskrivningsunderlag, berättar Hans Adaktusson, och kommenterar hela denna eländiga affär:

-Jag fick betala dyrt för att bli lurad. Idag är jag inte lika naiv.

I början av 1990-talet gick några av hans fastigheter i konkurs. Det var rena konkurser - konkursförvaltaren hittade inget som han behövde utreda närmare.

-Det var industrifastigheter. Det var ju kris i ekonomin då och företagen som var våra hyresgäster fick problem och kunde inte betala hyran.

- Utan hyresinkomster gick det inte, berättar Hans Adaktusson.

I den verkliga offentliga hetluften hamnade Hans Adaktusson dock år 2000.

Moderaterna i Solna kommun drev igenom försäljningen av allmännyttiga Solnabostäder med 3600 hyresrätter.

Socialdemokraterna och hyresgästföreningen var emot både det praktiska upplägget och själva försäljningen.

Hans Adaktusson var en av de tre konsulter som fick i uppdrag att sköta försäljningen. Och i det politiska bråket började man skjuta på pianisten, alltså konsulten, istället för beslutsfattarna.

Hans Adaktussons bolag Upplands Securities då?

Genomgång av årsredovisningar med mera, visar ett stabilt företag.

2002 blev det röda siffror. Företaget, som sysslar med fastigheter och aktieaffärer, fick känna av börsnedgången. De närmaste åren gick det bra igen och ifjol ökade omsättning och vinster ordentligt, efter försäljning av fastigheter.

Då steg lönekostnaden per anställd till 464500 kronor. Året innan var den 280250 kronor per anställd.

ROSA GOLZIO

Mer läsning

Annons