Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I motpartens knä

Annons

Den 1 juli försvinner Dalabuss, Connex och Busslink från länet och Swebus kommer och kör busstrafiken. Sorgligt för de flesta av oss som jobbar på något av nämnda företag. Inte så mycket att det blir en ny entreprenör utan att denna kommer och slår sönder allt som dessa företag byggt upp i form av scheman och tjänstgöringspass.

Man kommer att tvinga anställda som inte bor på stationeringsorten att vara borta från sina hem från tidig morgon till sen kväll. Inte så kul att gå hemifrån när barnen sover och komma hem efter att de lagt sig på kvällen. De långa passen omöjliggör socialt liv som många av oss vill ha under sommaren. De regler som gäller säger att tiden från det att jag börjar på dagen tills jag slutar får vara maximalt 13,5 timmar. Sedan kan den tid jag får betalt för vara exempelvis åtta timmar. Vilken annan yrkeskår måste acceptera detta?

Jag kan tänka mig vilket ramaskri det skulle bli på många arbetsplatser om detta infördes. Men samtidigt så följer Swebus bara de regler som facket förhandlat fram. Alltså borde kanske vår ilska rikta sig mot kommunal som godtagit dessa regler utan att lyssna på förarna. Sitter man så i knät på motparten att man inte törs/kan stå upp för sina medlemmars åsikter?

Dessa frågar har varit på tapeten sedan 1979 när jag började som bussförare och det pratas om samma saker fortfarande 27 år senare.

STEFAN H

Mer läsning

Annons