Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I kungens spår på Stollen

Annons

Karl-Erik Olsson, föreningens nestor när det gäller Stollberget och dess historia, har varit avgörande för utställningens tillkomst. Hans forskningsarbete har legat till grund för den sammanställning som Peter Fahlgren, frilansande etnolog från Wasselhyttans kulturbruk i Ramsberg färdigställt.

-Kungens besök startade bebyggelsen här, och därför valde vi att lyfta fram den händelsen i utställningen. Det är en enskild händelse som haft stor inverkan på samhället flera hundra år framöver, säger Karl-Erik Olsson.

-Vad folk inte vet i dag, är att det här var ett eget län, och ett stort sådant i ungefär 70 år, säger Peter Fahlgren. Hade silverbrytningen gått bättre, hade det kanske varit en hel stad här nu, fortsätter han.

Silverbrytning skedde i trakten under olika perioder genom seklerna fram till mitten av 1800-talet. Dessvärre kostade själva silverbrytningen mer än det smakade, eftersom andelen utvunnen silver per ton var alltför liten.

Gruvdriften i området pågick från medeltiden fram till 1982, då all brytning lades ned.

Utställning finns att beskåda i föreningens lokal på Stollberget fram till juli månad, då utställningen möjligen flyttas till biblioteket. Lokalen i sig är en före detta ladugård som restaurerades av den då nystartade föreningen i början av 1990-talet. Då stod bara slaggstensväggarna kvar, och knappt det.

Själva marknaden, som blivit tradition på Stollen efter åtta somrar, går i trygga spår efter åren. Mycket fisk, bröd och hantverk finns att köpa även i år. I "ladugården" finns servering och souvenirförsäljning. Stenar har plockats från Stollen, och dekorerats med motiv från gruvan av konstnären Barbro Jonsson.

TOBIAS HEDSTRÖM

Mer läsning

Annons