Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I hår(d)träning

Annons

Arrangör för tävlingen är IAHS, the International Association of Hairdressing Schools, vilket är en internationell sammanslutning.

Madde Söderberg från Edsbyn och Malin Holmström från Skellefteå ligger i hårdträning då vi träffar dem på utbildningen i Falun. Det är viktigt att allt stämmer in i minsta detalj.

Malin droppar på lite lim och fäster ytterligare en pärla på hårsmycket som ska förstärka frisyren.

-Jag tycker nog att det är lite för stort. Det är bättre att du förstorar det när du provat, tipsar läraren Susanne Holmbom, som även hon ska följa med på resan.

Madde står bredvid och tittar på en stund innan hon går vidare in för att visa herrklippningen på sin perukdocka.

-Den är inte riktigt klar än, säger hon och visar på kulörer hon ska färga in.

Håret är klippt med lång nacke och lång lugg.

-Att färga, sminka och smycka frisyren är inte nödvändigt men kan ge högre betyg, tilläggerSusanne.

Dockorna ska med på resan och Malin har redan lagt make up på sin. Hon är dock bekymrad över att hon inte hittat tillräckligt långa lösögonfransar ännu.

-Det är cirka tjugofem skolor från hela Skandinavien samt England och Korea som tävlar och organisationen är växande. De har en timme på sig för håruppsättningen och en och en halv för klippningen, berättar Susanne.

Att titta på varandra är fullt legalt trots att de båda kommer att tävla mot varandra. Åtminstone i långhårsuppsättningen och i Team event där olika länders frisörelever indelas i grupper.

-Här sker verkligen kulturellt utbyte för här tvingas eleverna och även vi lärare att hålla oss till den grupp vi ingår i, menar Susanne som varit med förr.

-Förra helgen besökte vi ett tävlingspar i Linköping, de gav oss en hel del idéer, säger Madde som tillsammans med Malin ser fram mot resan.

MONICA ELMQUIST BROMAN

Mer läsning

Annons