Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I gröngubbens spår

Annons

I Friluftsfrämjandets regi har en grupp vandrare tagit fram och satt upp information i syfte att öka intresset för vandringslederna och att sprida kunskap om skogshistoria och om våra förfäders tro på övernaturliga väsen.

Gröngubbens vandringsleder är totalt ungefär 30 kilometer långa och finns i Bäsnatrakten. Den nordligaste punkten längs lederna är ångsbåtsbryggan vid Dalälven i Bäsna och den sydligaste är Gästgivarbodarna.

Lederna går via de tre fäbodar, Lindbodarna, Gästgivarbodarna och Väckarbodarna, och de tre naturvårdsområden, Ändlösberg, Lortån och Malmmyrberget. Den lägsta punkten, ungefär 160 meter över havet, finns vid ångsbåtsbryggan och den högsta är Ändlösberget, 425 meter över havet.

Vandrare har under 2003 och 2004 tagit fram uppgifter -både fakta och folktro -om lederna och Gröngubben. Uppgifterna finns på totalt ett 30-tal informationstavlor längs lederna.

-Vi upptäckte att det fanns många intressanta uppgifter som vi ville delge andra intresserade. Gröngubben fick bli en sammanhållande figur, säger Agneta Granath, som kom med idén till informationssatsningen.

De som på olika sätt deltagit i arbetet med att ta fram uppgifter är Erik Kanders, Arvslindan, Rune och Maud Persson, Sältjärn, Agneta Granath, Näset, samt Jerry Andersson, Georg Källström, Göte Singdén och Jan-Åke Dragsten, samtliga från Bäsna.

-Vi tar gärna emot mer information, inte minst om de tyska desertörer som under andra världskriget bodde i området, säger Jan-Åke Dragsten.

Han och hans kamrater har under arbetet med informationstavlorna imponerats över hur många människor som under 1900-talet arbetade och åtminstone periodvis bodde i skogen.

-Skogens historia är mycket intressant och skogen erbjuder stora upplevelser. För den som vill semestra på hemmaplan -billigt, men spännande -är Friluftsfrämjandets lednät en fantastisk tillgång, tycker Jan-Åke Dragsten.

Efter en beskrivning av Kvickes Erik har Karin Lagergren, Bäsna, tecknat ett porträtt av Gröngubben -"grönklädd och med grönt hår och skägg, jussom tocken där mösa sôm häng på gränan".

Informationen är bred och intressant. På Orsberget får vandrarna reda på bland annat att där sköt Nissliss Anders en varg från en orrkoja och där kastade han snöboll på ett lodjur som satt i vägen för honom när han skulle vittja sina fågelsnaror.

I Från källorna till havet har Karl-Erik Forsslund berättat om Kvickes Erik möte med Gröngubben. Det skedde "ti en kôlningskur", där gubben kom in och satte sig på laven. När han reste sig för att gå förklarade han att "Nä nu ska ja fäll ut å gå å ställa mä mitt". Kvickes Erik frågade var gubben var hemma och fick svaret:

-Ja bor allt hännä överallt.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons