Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I en borgerlig, rättslös värld

Annons

Den borgerliga pakten har ett lagförslag på sitt bord. Slopat anställningsskydd för dig under 26. Initiativtagare är centerpartiet. På något märkligt sätt tror man att det skulle ge fler jobb. Nästan lika märkligt som att sänkta ersättningsnivåer i försäkringssystemen skulle ha samma effekt, fler jobb.

I en tid då moderaterna påstår sig vara ett nytt parti, ett ljusblåare och dessutom ett arbetarparti, föreslår (c) kraftiga slag under bältet på ungdomars anställningsskydd. Mitt i all denna förvirring söker jag ett svar. Varför påstår sig (m) vara ett nytt arbetarparti? Varför föreslår (c) försämringar i arbetsrätten? Varför har man bytt uppgifter i den borgerliga pakten?

För att närma mig en rimlig förklaring delar jag upp vilka arbetsuppgifter de övriga partierna kan ha i pakten. (Fp) står som tidigare för de populistiska frågorna. De har till uppgift att fiska upp kontroversiella och heta frågor för dagen som kan locka osäkra väljare. (Kd) vilar fortsatt på sin värdekonservativa grund.

Moderaternas förhoppning är givetvis att locka nya väljare in i sin fålla och framförallt i LO-leden. De vet att dessa väljare skulle vända dem ryggen och deras mjuka framtoning skulle lika snabbt försvinna som den uppstått.

Närmare än så här kommer jag nog inte svaret på mina funderingar men tydligare blir det att det saknas just tydlighet i en borgerlig rättslös värld för ungdomar under 26.

MATTHIAS GRAHNHANDELS S-FÖRENINGDALARNA

Mer läsning

Annons