Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"I Dalarna bor det mest en massa töntar"

Annons

Men att göra människornas sjukdom och lidande till en marknad är för mig motbjudande och bäddar i förlängningen för att folk med mycket pengar får tillgång till gräddfiler och bättre behandling.

Det finns ett problem för oss som vill att sjukvården och andra för medborgarna viktiga infrastrukturer ska drivas av samhället. I dag är det ofta så att privata företag driver exempelvis sjukvård mer effektivt och till lägre kostnad än landstingen. Varför?

Jo eftersom landstingen inte sköts på ett optimalt sätt. Därför kan nästan vilken lycksökare som helst påstå sig kunna och även i vissa fall göra det bättre. Våra landsting är som bekant extremt hierarkiska organisationer. Misslyckade chefer som det finns gott om ställs sällan eller aldrig till svars för sina tillkortakommanden.

Resurser, både mänskliga och materiella, utnyttjas inte. Nytänkande motarbetas. Kundernas önskningar och behov har låg prioritering i verksamheten. Nästan alla dumheter som påbjuds från centralt håll i Stockholm anammas. Det verkar som om det finns en naturlag i Sverige som säger att om ett landsting gör något dumt så måste alla andra göra om samma dumhet.

I Dalarna har vi ytterligare ett problem. Det är viktigt att alla som arbetar i landstinget har förtroende för landstingets politiska ledning. Tyvärr är det inte så längre. Det jag numera hör från mina tidigare arbetskamrater både förskräcker och oroar mig.

Förtroendet för den politiska ledningen ute på golvet är lika med noll. Det har väl alltid skojats om politikerna i landstinget men nu verkar det som om de flesta anser att det är en samling galningar som bara tänker på att till varje pris bevara den egna makten, sina väl tilltagna arvoden och sina fördelaktiga pensioner.

Viljan till samarbete och kompromisser finns inte, det handlar enbart om ett simpelt taktiskt manövrerande som väljarna för länge sedan har genomskådat. Folk i allmänhet anser nämligen, till skillnad från våra folkvalda, att röstköp är förkastligt i en demokrati. Det finns ytterligare en negativ aspekt av den pinsamma föreställning som utspelar sig. Jag vet inte hur många miljoner kronor som skattebetalarna i vårt län har satsat på olika åtgärder för att göra varumärket Dalarna känt och respekterat utanför landskapets gränser. Efter vad som har hänt sedan valet så har det varit helt bortkastade pengar.

Jag kommer ursprungligen från Skåne. Sedan i höstas har jag fått ett flertal telefonsamtal därifrån som tyder på att skåningarna har stärkts i sin uppfattning att i Dalarna bor det mest en massa töntar som möjligen duger att skrattas åt. Vilka verksamheter och vilka duktiga människor vill flytta till en del av landet, där en för infrastrukturen så viktig verksamhet som landstinget ägnar sig åt en politisk fars?

BENGT HOLMQUIST

Mer läsning

Annons