Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I dag blir det olagligt att köra med sommardäck – "Trafiksidan har prioriterats ned"

Från och med fredag, den 1 december, krävs det enligt lag att man ska ha vinterdäck på bilen.
1 200 kronor i böter blir det då för den som fortfarande kör runt med sommardäck.

Annons
Från och med den 1 december är det lag att ha vinterdäck på bilen. Böter med 1 200 kronor blir det om polisen stoppar dig med sommardäck fortfarande på.

109 böteslappar har hittills i år skrivits ut till bilister som saknat vinterdäck.

Flest böter, 30 stycken, har utfärdats i polisregion Syd. I region Bergslagen, som inkluderar Dalarnas län, är det elva bilister som fått böta efter att A- och/eller B-fordon brukats utan att vara försett med vinterdäck.

"Benägenheten att chansa är större i söder där det sällan är vintriga förhållanden. I Norrland är det av naturliga skäl inte ett bekymmer på samma sätt", säger poliskommissarie Erling Andersson till Nyhetsbyrån Siren.

I onsdags anträffade polisen en bil som kört av vägen i Falun, på länsväg 850 vid trafikplats Norslund.

Böter på 1 200 kronor skrevs ut av polisen på plats – helt felaktigt.

Anledning: Det är först den 1 december som det är lag på vinterdäck på bilen.

"Även om det var vinterväglag var det inget förbud mot att köra med sommardäck", säger Stefan Dangardt, presskommunikatör på polisen.

Minst 686 förelägganden om ordningsbot har utfärdats för användning av dubbdäck under otillåten tid, det vill säga då det inte varit vinterväglag under våren och sommaren. Motsvarande siffra var cirka 750 stycken under de två föregående helåren.

Att göra större samordnade däckkontroller är lönlöst för polisen. Geografiska och vädermässiga variationer i landet gör det omöjligt.

Antalet trafikpoliser har också minskat med den nya organisation som sjösattes 2015.

Tre polisregioner har tagit bort sina trafiksektioner helt

"Tre polisregioner har tagit bort sina trafiksektioner helt och i ytterligare två har andelen poliser inom sektionerna minskat. De som finns kvar jobbar framför allt med den tunga yrkestrafiken. När stora resurser behövs för att lösa grova brott har trafiksidan helt enkelt prioriterats ned", säger Erling Andersson till Nyhetsbyrån Siren.Rådet är att inför vintermånaderna, oavsett var man befinner sig runt om i landet, inte chansa utan att sätta på vinterdäck.

"Huruvida det råder vinterväglag kan ibland bli en definitionsfråga. Men för att slippa hamna i kniviga situationer och riskera olyckor är det bästa att helt enkelt ha vinterdäcken på", säger han till Siren.

Efter den 1 december finns inget annat alternativ – om du som bilist vill undvika att lägga 1 200 kronor på böter.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

FAKTA: Vinterdäck

• Mellan den 1 december-31 mars är det lag på användning av vinterdäck vid vinterväglag.

• Dubbdäck får användas mellan den 1 oktober-15 april, men det är lagligt att köra med dubbade däck även vid andra tidpunkter om det är eller befaras bli vinterväglag.

• Bötesbeloppet för körning utan vinterdäck är 1 200 kronor. Körning med dubbdäck under otillåten tid ger böter på 500 kronor. Källa: Polisen. 

Mer läsning

Annons