Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I dag berättar sonen om morden

/
  • Ser mönstret. Christer Karlsson som är ordförande i föreningen Kriminellas revansch i samhället, Kris, besökte nyligen Dalarna. Han ser samma mönster i Hedemora som i storstäderna. Det är för lätt för ungdomar att få tag i narkotika och knarket leder till en allt grövre brottslighet.

Annons

Christer började knarka redan som 13-åring. Efter 30 år på fängelser och vårdhem bestämde han sig att sluta vara kriminell. Nu är han ordförande i föreningen Kriminellas revansch i samhället, Kris, och reser runt i landet för att hjälpa ungdomar som sitter fast i knarkträsket.

Han har följt rapporteringen om dubbelmordet i Hedemora och konstaterar att narkotikan spelar huvudrollen i tragedin.

- Varenda skolunge i Hedemora vet hur man får tag i knark, säger Christer Karlsson.

Därmed menar han inte att alla elever köper och använder narkotika.

- Varje dag ringer föräldrar från hela landet till oss och ber om hjälp. De talar ofta om att socialtjänsten inte räcker till. Vi träffar ungdomar och erbjuder dem andra möjligheter för att bli drogfria.

- När föräldrar vill försöka hjälpa sina ungdomar uppfattas det ofta som tjat. Då kan barnen bli tokiga.

- 18-åringen i Hedemora var tydligen rätt isolerad med Internet. Jag tror inte han fick synas tillräckligt, säger Christer.

Han vet vad det innebär att vara drogmissbrukare.

- Har varit narkoman i 33 år. Använde de flesta droger. På slutet var det mest heroin. En sådan människa kostar samhället 20 000 kronor - varje dag. Det är pengar som kunde sparas in genom att satsa mer på förebyggande och uppsökande verksamhet.

Poliser som gått igenom mängder med mobilsamtal från dygnet då 18-åringen dödade sin mamma och pappa med en yxa och knivar har fått en bra bild av hur 18-åringen och hans kamrater rörde sig mellan olika adresser och pratade om narkotika.

Dagen före mordnatten sändes följande sms-meddelande: "Var och hämtade typ 15 gram pyr i Säter".

Klockan 18.15 kom en varning: "Kör lugnt mot stan. En polisbil är här".

En och en halv timme innan morden skickades följande sms till 18-åringen efter att det varit något tjafs bland ungdomarna:

"Nej, för i helvete (18-åringens namn) så är det absolut inte för fan. Jag leker inte med folk för jag har själv råkat illa ut för att folk har lekt med mig. Men ge dig. Träffa mig och prata. Vi ska bara röka en holk innan vi hämtar (18-åringens flickvän) ta det lite lugnt va".

"Ok. Varför inte. Du ska vara med och röka, eller hur?"

Enligt polisen var det inte långt tid kvar innan de brutala morden genomfördes.I dag kommer åklagaren att läsa upp några av de hundratals sms som polisen spårat från flera mobiltelefon som använts i Hedemora, Långshyttan och Säter.

Mer läsning

Annons