Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyttan och gruvan öppnas snart

Annons

Kulturförvaltningen i Smedjebackens kommun, i samarbete med Flogbergssellskapet och andra eldsjälar har arbetat för att göra Flatenbergs hytta mer lockande för besökare.

"Flatenberg - en hytta för alla" är parollen de har arbetat under.

Ann-Kristin Treard satt under vintern med i den arbetsgrupp som knåpade ihop de fem temadagar som drar igång från början av juli.

Under dessa kan besökare bland annat få prova på lite egenhändigt smide, med "Våga smida"-smedernas medverkan. För detta har den lilla smedjan, som stått still sedan 1918 putsats upp igen.

- Utan de idéella krafterna skulle det här inte fungera, säger Pia Hilborn vid kulturförvaltningen angående arrangemangen.

En smärre tidsresa arrangeras också i mitten av juli, då besökare vid hyttan möts upp av "Bergsmannen och hans folk". Bergsmannen själv sköter då guidningen. På olika platser kring hyttan möts den nyfikne även upp av arbetare, tidstypiskt utförda och i full färd med sina respektive sysslor vid området. Det är en av årets nyheter.

- Vi vill få mer liv i smedjan, och hoppas få hit lite folk som vill smida lite, säger Per Oscarson från Flogbergssellskapet som även fungerar som guide i omgivningarna.

Vid hyttan utvecklas även de aktiviteter som fungerat väl under tidigare år. Som förra årets familjedag. Ett hyttkafé, som drivs av "Mitt i smeten", bageriet i Smedjebacken finns även på plats under samtliga temadagar.

En annan nyhet är möjligheten att lösa en kombibiljett för både Flatenbergs hytta och Flogbergets gruva, och på så sätt ta del av båda platsernas historia.

Visningarna vid Flogbergets gruva, som sker såväl ovan som under jord firar 20-årsjubileum i år, enligt Mi Abrahamsson som arbetar där. Sina glansdagar hade gruvan kring 1870.

Nu är den en av landets få besökgruvor, bekvämt belägen på hemmaplan mellan Smedjebacken och Ludvika.

Programverksamhet sker där en dag i veckan, då den fikasugne även kan bänka sig i den gamla gruvfogdestugan från sekelskiftet, som flyttades till Flogberget från Östanberg. Där bedrivs kafé- och museumverksamhet.

Eldsjälarna vid gruvan har lagt ned stor möda på att få visningen så pedagogisk och säker som möjligt.

Under programverksamheten sker bland annat en blomstervandring, då de kalkrika markerna kring gruvan bidrar till att en hel del ovanliga växter kan slå rot just där.

Denna leds av botanikerna Gunnar Westman och Henry Eriksson. Vidare sker en jazzspelning på platsen. Dramatiserade rundvandringar sker också, där gruvarbetarnas hårda vardag visas upp.

TOBIAS HEDSTRÖM

Mer läsning

Annons