Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyrorna klara för 2007

Annons

Mats Åkerlund, Orsabostäder AB, berättar att bolaget från början begärde en hyreshöjning med drygt fyra procent.

- Anledningen är ökade kostnader plus att vi har stora planerade underhållsinsatser under 2007.

- Vi har legat efter med det löpande underhållet på grund av att vi saknat resurser. Trots att höjningen stannade vid 2,2 procent, kommer vi nog ändå att genomföra det planerade underhållet eftersom flera fastigheter är i behov av det. Ett agerande som kan innebära att vi redovisar underskott nästa år.

Orsabostäder har cirka 800 lägenheter, varav 50-60 stycken inte är uthyrda.

- Det rör sig om sju, åtta procent outhyrda lägenheter. Det kan tyckas mycket, men är ändå en klar förbättring om man jämför med för några år sedan. Till exempel var antalet outhyrda lägenheter dubbelt så många för fyra år sedan.

Ser man till de hyresuppgörelser som redan är klara i länet, så är det faktiskt Orsa som har den högsta höjningen.

- Jämför vi med till exempel Kopparstaden, så har de ett betydligt bättre hyresläge med en högre genomsnittshyra, vilket gör att de får in mer pengar. Dess-utom har Kopparstaden färre vakanta lägenheter.

Mats Åkerlund anser att hyreshöjningen i Orsa knappt täcker de ökade kostnader som är att vänta.

- Kommunen har beslutat om en höjning av v/a-taxan med fem procent. Lönekostnaderna väntas öka för personalen med tre, fyra procent. Dessutom stiger räntorna, entreprenörerna har höjningar på 5-10 procent och elen blir inte billigare. Ser man till den bilden, så stiger våra kostnader i princip mer än den beslutade hyreshöjningen på 2,2 procent.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons