Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyror höjs med 1,2 procent

Annons

I genomsnitt höjs hyrorna med 1,2 procent, vilket i pengar motsvarar ungefär 43 kronor mer i månaden för en normaltvåa på 57 kvadrat.

Hyreshöjningen är dessutom differentierad, vilket innebär att hyrorna jämnas ut mellan olika områden. Som lägst blir höjningen 0,9 procent, som högst 1,35 procent.

I avtalet ingår också en översyn av hyrorna som parterna ska göra gemensamt under det kommande året i syfte att klarlägga om justeringarna av hyrorna blev som det var tänkt.

När det gäller garage och motorvärmare kommer hyrorna/avgifterna att höjas även för dessa: 20 kronor mer i månaden för ett varmgarage respektive 15 kronor för ett kallgarage, medan motorvärmaruttaget blir en tia dyrare i månaden.

- Höjningarna i det här fallet är relaterat till ökade elkostnader, förklarar Rolf Bergkvist.

För Bärkehus vidkommande innebär prutningen av hyreskravet att den beräknade nettointäkten minskar från 900000 till 500000 kronor.

- En konsekvens blir att underhållet får stryka på foten i vissa fall. Det drabbar förstås hyresgästerna på sätt och vis i det långa perspektivet, säger Rolf Bergkvist.

Han nämner också att om bolaget skulle begärt täckning för alla kostnadsökningar hade det handlat om hyreshöjningar i nivå med vad Sabo rekommenderat, 5,7 procent. Det skulle i så fall ha stegrat hyrorna med drygt 200 kronor i månaden.

Hos Bärkehus valde man dock att sänka kraven:

- Vi hoppas att hyresgästerna har förståelse för att vi måste höja hyrorna.

Hyresgästföreningens förhandlare, Anders Kvist, betecknar förhandlingen med att det rått ett bra samtalsklimat.

- Vi konstaterade att Bärkehus har en del konkreta kostnadsökningar.

Det medförde också att hyresgästerna i Smedjebacken och Söderbärke inte kunde räkna med att hyresgästföreningens krav på sänkta eller frysta hyror skulle hålla hela linan ut. Anders Kvist menar att den höjning som man fick lov att gå med på ändå blev tämligen låg.

- Det underliggande kravet vi haft sedan ett antal år är att hyrans andel av en disponibel heltidsinkomst ska vara maximalt 25 procent.

- Under de senaste året har vi kommit ganska nära den nivån, och nu har det gällt att försöka hålla oss kvar där.

Noteras kan att Bärkehus blev först ut bland de allmännyttiga bostadsföretaget i Dalarna med att sluta ett avtal med hyresgästerna om 2007 års hyror.

KÄLLA: HYRESGÄSTFÖRENINGEN HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons