Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyresvärdar diskriminerar invandrare

Annons

Åtta av tio hyresvärdar ignorerar systematiskt bostadssökande med arabiskt namn. Särskild utbredd är diskrimineringen på orter utanför storstadsregionerna.

En man med ett arabiskt namn måste söka tre gånger fler lägenheter än kvinnor med svenskt namn, visar en studie som presenteras på Dagens Nyheters debattsida.

I ett fältexperiment har forskarna, Ali Ahmed och Mats Hammarstedt vid Växjö universitet, undersökt hur personer med arabiskt/muslimskt namn diskrimineras.

De har låtit tre fiktiva personer _ Erik Johansson, Maria Andersson och Mohammed Rashid _ söka 500 hyreslägenheter som utannonserats av både privatpersoner och företag på internetsajten Blocket.se.

Mannen med arabiskt/muslimskt namn fick positiv respons från hyresvärden i 18 procent av fallen, men bara i fyra procent av fallen blev han inbjuden till visning av lägenheten. För mannen med svenskt namn var den positiva responsen 41 procent och när det gällde visning av lägenheten tio procent.

Bäst respons fick kvinnan med svenskt namn, 53 procent. Hon blev inbjuden till visning av 19 procent av de sökta lägenheterna.

Resultaten är alarmerande och belyser ytterligare en dimension av integrationsproblematiken, skriver forskarna. Oberoende vad som är orsaken till diskrimineringen är den olaglig.

Många bostadsföretag diskriminerar bostadssökande med muslimska namn. I början av februari anmäldes 15 bostadsföretag till diskrimineringsombudsmannen (DO). Detta sedan Hyresgästföreningen låtit två personer _ en med svenskt namn och en med muslimskt namn _ ringa upp 100 olika bostadsföretag. Bland dessa erbjöd 14 företag endast lägenhet till personen med svenskt namn.

TT

Mer läsning

Annons