Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyresvärdar diskriminerar invandrare

Annons

Den som har ett utländskt klingande namn har svårare än andra att få en bostad.

Trots att problemet är både utbrett och diskriminerande har inget fall tagits upp av domstol.

Nu ska lagen skärpas.

Människor med utländsk bakgrund har länge missgynnats på den svenska bostadsmarknaden.

De senaste fyra åren har runt 200 anmälningar skickats till DO _ ombudsmannen för etnisk diskriminering. Men trots inflödet av anmälningar läggs i stort sett samtliga utredningar ner.

Inom kort väntas dock tre ärenden tas upp till prövning i domstol. Men tre av 200 är inte tillräckligt för att göra integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp) nöjd. Hon bestämde nyligen att såväl diskrimineringslagar som de nuvarande tillsynsmyndigheterna ska ses över och göras om. Enligt planerna ska en helt ny organisation _ som ska jobba mot alla typer av diskriminering _ byggas upp under andra halvan av 2008. Sabuni hoppas att den ska bli en starkare aktör i arbetet mot diskriminering.

Samtidigt som den nya organisationen förbereds arbetar DO med att analysera hur olika bostadsmarknader fungerar lokalt. Malmö, Göteborg och Sundsvall har tagits ut som pilotstäder i projektet.

Enligt Stauffer har många hyresvärdar i dag luddiga regler om vad som krävs för att få en lägenhet hos dem. Han menar att det skulle underlätta om bolagen skaffade tydligare definitioner om det. Han vill också återinföra bostadsköerna.

I dag är det inte ovanligt att hyresvärdar utformar egna system, vilket gör urvalet av hyresgäster godtyckligt och öppnar för olaglig diskriminering.

John Stauffer är övertygad att man även från branschens sida vill komma till rätta med problemet.

I slutet av året ska DO presentera en rapport med konkreta förslag om hur diskriminering på bostadsmarknaden ska undvikas.

TT

Mer läsning

Annons