Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyresgästers värderingar bör spegla hyran

Annons

Svar till Hyresgäst,

den 18 januari.

Orsaken till att vi reagerade på hyresnivåerna i Kopparstadens nya lägenheter i kvarteret Gullvivan är att de inte ger kostnadstäckning. Konsekvensen blir att övriga hyresgäster subventionerar projektet.

Vi vill att hyresgästernas värderingar ska spegla hyresnivåerna på ett tydligare sätt. Precis som signaturen påpekar så är hyran i nya och äldre lägenheter i princip densamma. Detta beror på att byggnadsår har väldigt stor betydelse för hyran. Det hyresgästerna värderar högst har inte alls samma påverkan på hyran.

Hyran avgörs i förhandlingar mellan hyresgästföreningen och det kommunala bostadsbolaget, i Faluns fall Kopparstaden. Bara Kopparstaden får hyresförhandla utifrån ett kostnadsbehov, aldrig privata hyresvärdar.

Drifts-, underhålls- och reparationskostnader ska vägas in. I många fall - i ett nationellt perspektiv - beror bristande underhåll och reparationer på att det kommunala bostadsbolaget inte skött sin hyresnormerande roll.

Rollen betyder att privata hyresvärdar måste rätta sig efter förhandlingen mellan hyresgästföreningen och det kommunala bostadsbolaget. En privat hyresvärd med behov av renovering får hoppas på att resultatet möjliggör renovering.

Vi kan inte nog påpeka hur viktig en mer flexibel hyressättning är och att hyresgästernas värderingar slår igenom på hyran. Hyresregleringen kommer att skapa brist på lägenheter samtidigt som hyrorna i vissa kommuner och lägenheter är konstlat höga - precis som Eurostats siffror visar.

ANNELIE NISSER, OMBUDSMAN FALUN FASTIGHETSÄGARNA MELLANSVERIGE

Mer läsning

Annons